keskiviikko 17. heinäkuuta 2019

Luuk. 5:1-11 (Apost.pv. 1.vsk ev)

Lopetettuaan puheensa Jeesus sanoi Simonille: "Souda vene syvään veteen, laskekaa sinne verkkonne." Tähän Simon vastasi: "Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket."

Simon on kuin monitouhuisuudessaan itsensä uuvuttanut kirkko. Hän on kuin gallupeista huolestunut kirkonjohtaja, joka ei keksi, missä vika, kun osallistuminen, sitoutuminen ja kannatus laskee. Kaikkea on kokeiltu. Lähes tuskastuneena hän sanoo Jeesukselle: koko yö on yritetty, ei siitä mitään tule. Kuitenkin Jeesus on tehnyt häneen vaikutuksen. Tai sitten hän heittää verkot veteen ihan vain näyttääkseen herra kaikentietävälle saarnamiehelle miten on näreet. Voi olla että Jeesuksen sanavalinta närkästytti ammattikalastajaa: "Heittäkää verkkonne". Pah. "Olemme tehneet työtä koko yön!" Ei tämä mitään verkonheittelyä fiilispohjalta ole.

Duc in altum. Souda syvälle. Kirkon ulkoisen aseman muutos tai gallupien kuvaama uskonnollisuus on vain pintaa. Syvällä Herra tekee työtään kaiken aikaa. Pyydämme siis syvyysnäkökykyä. Huumoria ja mielikuvitusta.

"Samoin kuin usko on ymmärtämisen perusta, kuuliaisuuden on oltava vapauden perusta. Et anna itseäsi auktoriteetin käsiin niin kuin ihminen, joka on väsynyt olemaan aloitteellinen ja luovuttaa, tai niin kuin merimies iloitessaan saapumisesta vihdoin satamaan myrskyisen purjehduksen jälkeen. Päinvastoin, saat auktoriteetilta käskyn: duc in altum. Heittäydyt sen varaan niin kuin laiva, joka lähtee satamasta kunniakkaalle matkalle ja suuriin seikkailuihin." (Henri de Lubac)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juudas, lohduttajani (Hiljainen viikko)

 Daniel Nylund kirjoittaa: Eräänä mieleni synkimpänä talvena luin kaiken löytämäni Juudaksesta, koska niin syvästi samaistuin häneen evankel...