sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Ilm. 20:11-21:1 (Tuomiosunn. 3.vsk 2.lk)

Minä näin suuren valkean valtaistuimen ja sen, joka sillä istuu.
Jumalan kirkkaus valaisee Viimeisen Tuomion. Mielikuva siitä on usein kuin Gustave Dorén mustavalkoinen kuvitus, mutta se on epäilemättä väärä. Jumalan kirkkaus loistaa sateenkaaren väreissä (Ilm 1:12-16 on jo värikkäämpi). Saatana on poistunut näyttämöltä, jäljellä on Jumala yksin (vrt j.10)
Hänen kasvojensa edestä pakenivat maa ja taivas, eikä niistä jäänyt jälkeäkään.
Kirjaimellisesti "niille ei löytynyt sijaa". Taivaat, nuo ihmistä ja maata ikuisemmat "katoavat, mutta sinä pysyt. Ne kuluvat loppuun kuin vaate, sinä vaihdat niitä kuin vaatekertaa, ja ne vaihtuvat uusiin." (Ps 102:27)
Näin myös kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä. Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan.
Suuret ja pienet tarkoittaa: kaikki. Elämän kirja on se, johon merkitsemisestä Jeesus käski iloita (Luuk 10:20) Tuomio tekojen mukaan kuulostaa vanhurskauttamisopin vastaiselta. Mutta tuomio tapahtuu ennen kaikkea kirjojen perusteella ja erityisesti j 15 sanoo: "Jokainen, jonka nimeä ei löytynyt elämän kirjasta, heitettiin tuohon tuliseen järveen." Voisin ehdottaa jopa sellaista, että entäpä jos sanat kata ta erga auton viittaisivatkin sanaan bibliois eikä nekroi? 
Meri, kuolema ja Tuonela antavat kuolleensa. Se tarkoittaa, ettei ole sellaista kuoleman tapaa tai unohdusta, josta Jumala ei omiaan herättäisi. Toinen kuolema, tulinen järvi, on se, josta on luvattu apautus sille, joka voittaa (2:11)
Sovinnonkaava XI, 70 lohduttaa: "Ei pidä vaivata ja piinata itseään pohtimalla, onko hänet Jumalan salaisissa suunnitelmissa valittu ja määrätty iankaikkiseen elämään - ilkeä Saatana semmoisilla ajatuksilla ahdistaa hurskaita ihmisiä. Hänen on sen sijaan kuunneltava Kristusta: Kristus on elämän kirja, johon on kirjoitettu kaikkien Jumalan lasten iankaikkinen valinta iankaikkiseen elämään. Kristus todistaa (Matt. 11.28) erotuksetta kaikille ihmisille, että Jumala tahtoo kaikkien synnin kuormien painamien ja raskauttamien tulevan hänen luokseen, jotta hän antaisi levon ja autuuden."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...