keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Joh. 5:1-15 (15. su helluntaista, 2.vsk ev)

BETESDAN PARANTAMISIHME
Allegoria on maallikolle kuin improvisointi musiikissa: tuntuu täysin mielivaltaiselta ajatuksenjuoksulta. Kuitenkin ammattilainen tietää, että se vaatii kaikkein suurinta instrumentin ja tradition hallintaa. Kokeillaan allegorista luentaa.
Tapahtumapaikka on lammasportin luona. Kysymys on siis hyvän paimenen seuraamisesta. Lammikon nimi on beth chesda, "armon huone." Jeesuksen seuraamisessa on kysymys armosta. Sairaus, astheneia, on kreikassa sama sana kuin "heikkous." Sairaudet kuvaavat ihmisen tilaa erossa Jumalasta: He ovat sokeita, jotka eivät näe todellista valoa ja ovat tottuneita pimeään; rampoja jotka ontuvat elämän tiellä eteenpäin; kuivettuneita, joista elämän kosteus (humor) on poistunut. Apparaatti lisää vielä neljännen ulottuvuuden: halvaantuneet, jotka eivät lamaantuneina kykene ottamaan askeltakaan.
Kristilliset terapeutit ovat usein kiinnittäneet huomiota Jeesuksen sanoihin: "Tahdotko tulla terveeksi?" Suoraan kysymykseen ei kuitenkaan tule suoraa vastausta, vaan valitusta. Itsesääli haiskahtaa, kun mies sanoo: "Minulla ei ole ketään." Jeesus siis kysyy tahtoa, mutta sitä ei löydy. Niinpä Jeesus tahtoo: nouse ja ota mattosi. Ei selittelyjä, ei syyttelyä, ei paapomista, vaan selvä sana.
Se että sairaus on lopulta hengellistä laatua, käy ilmi myös sanoista: "älä enää tee syntiä ettei sinun kävisi pahemmin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...