lauantai 16. syyskuuta 2017

2. Kor. 9: 6-19 (15. su helluntaista, 2.vsk 2.lk)

Kolehtipuheiden kolehtipuhe:

Muistakaa tämä: joka niukasti kylvää, se niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se runsaasti niittää.
Kirjaimellisesti: "joka siunauksin kylvää." Siunaus ja lahja ovat Raamatussa myös synonyymeja /1. Moos.33:11.

Kukin antakoon sen mukaisesti kuin on mielessään päättänyt, ei vastahakoisesti eikä pakosta, sillä iloista antajaa Jumala rakastaa.
Antamista on hyvä harkita. Verbi prohaireomai tarkoittaa tietoista, etukäteen omasta tahdosta tapahtuvaa päätöstä. Mainostajat ja lobbarit osaavat kyllä esittää hyviäkin argumentteja, joiden edessä tuntee olevansa sydämetön, jollei anna. Mutta tässä kielletään antaminen siitä syystä. Murheella (ek lypes) antaminen ei ole oikein. Jumala rakastaa iloista antajaa, koska hän itsekin on sellainen.

Hänellä on teille annettavana runsaasti kaikkia lahjoja, niin että teillä on aina kaikki mitä tarvitsette ja voitte tehdä runsaasti kaikkea hyvää. Onhan kirjoitetttu: - Hän jakelee, hän antaa köyhille, hänen hyvyytensä kestää ikuisesti.
Tässä apostoli leikkii - suorastaan hulluttelee - sanalla "kaikki". Jumala antaa teille kaikkea armoa, niin että teillä on en panti pantote pasan autarkeian, "aina kaikessa kaikkea mitä tarvitsette." Autarkia on Aristoteleenkin mukaan tial, jossa yksilöllä (tai valtiolla) ei puutu mitään mitä se tarvitsee. Tämän Jumalan ylenpalttisen armon ja anteliaisuuden tavoitteena on, että me olisimme "rikkaat hyviin töihin." Ps 112:9 sitaatissa verbi skorpizo on ainoan kerran UT:ssa myönteisessä merkityksessä. Muuten se tarkoittaa "hajottamista" (esim. Matt. 12:30) mutta tässä se tarkoittaa Jumalan leväperäistä tapaa ripotella siunausta sinne sun tänne.

Hän, joka antaa kylväjälle siemenen ja suo ravinnoksi leivän, antaa teillekin siemenen ja moninkertaistaa sen, ja hän sallii teidän hyvyytenne sadon karttua. Te saatte kaikkinaista rikkautta ja voitte osoittaa runsaasti anteliaisuutta. Näin meidän työmme synnyttää kiitollisuutta Jumalaa kohtaan.
On vaikeaa päättää, puhuuko apostoli tässä käytännön avustustoiminnasta vai hengellisestä kasvusta. ja turha sitä on kysyäkään, koska ei niitä kristityn elämässä voi erottaa. Anteliaisuus on muuten haplotes, "yksinkertaisuus."

Tämän palveluksen toimittaminen ei vain täytä pyhien tarpeita, vaan lisäksi se saa yhä useammat kiittämään Jumalaa.
Myös yhteiskunnallisesti on totta, että tuloerojen tasaaminen ei ainoastaan estä ihmisiä putoamasta köyhyyteen, vaan myös lisää tunnetta siitä, että kaikki kuuluvat yhteen - ja näin se lisää myös hyväosaisten turvallisuutta.

Kun te tällä työllänne annatte todistuksen uskostanne, (kirjaimellisesti "tämän liturgian diakonia on että...") lahjanne saajat ylistävät Jumalaa siitä, että te näin tunnustatte kuuliaisuutenne Kristuksen evankeliumille ja jaatte omastanne anteliaasti heille (Biblia 1776: anteliaan tasajaon edestä) ja kaikille muillekin. Näin he myös rukoilevat tiedän puolestanne ja ikävöivät teitä sen ylenpalttisen armon vuoksi, jota Jumala on osoittanut teille. Kiitos Jumalalle hänen suuresta lahjastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juudas, lohduttajani (Hiljainen viikko)

 Daniel Nylund kirjoittaa: Eräänä mieleni synkimpänä talvena luin kaiken löytämäni Juudaksesta, koska niin syvästi samaistuin häneen evankel...