tiistai 12. syyskuuta 2017

15. su helluntaista, 1. vsk. ev

YKSI SPITAALINEN PALASI
"Spitaalitautia sairastavan tulee käyttää repaleisia vaatteita, pitää hiuksensa hajallaan ja kasvojensa alaosa peitettynä sekä huutaa:'Saastainen, saastainen.'" (3. Moos. 13:45)
Spitaali oli paitsi sairaus, myös sosiaalinen stigma, joka eristi kantajansa muusta yhteiskunnasta. Luukkaan syntisrakkaus näkyy siinä, että tämän kertomuksen hyvis ei ole ainoastaan saastainen spitaalinen vaan vieläpä opillisesti ja etnisesti harhaoppinen samarialainen.
Jeesuksesta käytetty titteli epistates "opettaja" on sama jota Pietari käytti ensi kerran Jeesuksen tavatessaan. Sana henkii ehkä epätietoisuutta siitä, mikä mies Jeesus oikein on. Samapa se, spitaaliset arvelivat kuitenkin, että Jeesus voi auttaa heitä.
Se, että spitaalisten tuska on ennen kaikkea sosiaalista, käy Jeesuksen toiminnasta ilmi. "Menkää näyttämään itsenne papeille." Papin tehtävä on todeta spitaalin poistuneen. He parantuivat jo mennessään. Jeesuksen sana riitti
Yksi ainoa palasi ylistämään. "Tämä muukalainen" nousee esiin. Tämä joka ei ollut edes todellinen Jumalan kansan jäsen. Muutkin olisivat voineet kuulla sen, mitä hän sai kuulla: "Nouse ja mene, uskosi on pelastanut sinut." Usko tarkoittaa tässä yhteydessä kääntymistä hädässä Jeesuksen puoleen.

"Ihminen on luotu ylistämään, kunnioittamaan ja palvelemaan Jumalaa, meidän Herraamme, ja siten saavuttamaan sielunsa pelastus." (Ignatius Loyola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...