maanantai 11. syyskuuta 2017

Ps 65:2,6,9 (15. su helluntaista, psalmi)

Sinua, Jumala, me ylistämme Siionissa. Me täytämme lupaukset jotka annoimme sinulle.
LXX:n mukaisessa muodossa jae löysi tiensä Dies irae-sekvenssiin: te decet hymnus in Sion, et tibi reddetur votum in Hierosalem.

Sillä sinä kuulet rukouksen. Sinun luoksesi kaikki ihmiset tulevat.
Ihminen on rukoileva olento. Jumala - todellinen Jumala - on rukoukset kuuleva Jumala. omnis caro tarkoittaa, että kaikki ihmiset, ei vain kristityt eikä vain uskonnolliset, vaan kaikki.

Syntimme ovat meille liian raskaat, mutta sinä annat ne anteeksi.
Tiivistelmä soteriologiasta. "Synti erottaa meidät elämän lähteestä, Jumalasta. Jokainen on jo syntyessään synnin alainen, eikä kukaan voi vapautua siitä omin voimin." (Katekismus §15) "Kristuksen sovitustyön tähden Jumala antaa kaikki synnit anteeksi jokaiselle, joka sitä häneltä pyytää. Jumala ei muistele pahuuttamme, vaan rakastaa meitä lapsinaan" (§22)

Autuas se jonka sinä valitset! Hän saa tulla luoksesi ja asua pyhäkössäsi. Ravitse meidät huoneesi antimilla, temppelisi pyhyydellä!
Saksalainen käännös: Wohl dem, dem du gönnst deine Nähe, puhuu samoin kuin suom. ja lat. beatus quem elegisti että autuus on Jumalan lahjaa ja läsnäoloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...