sunnuntai 27. helmikuuta 2022

1. Kor. 13 (Laskiaissunn. 2.lk)

Korintin seurakunnalle osoitettu Ensimmäinen Clemensin kirje on syntynyt ensimmäisen vuosisadan lopulla ja on UT:n kirjoitusten aikalainen. Sitä luettiin joissakin seurakunnissa kuin apostolista kirjettä ikään ja päätyipä se joihinkin Raamatun koodekseihinkin. Kirjeen kirjoittamisen syynä oli Korintin seurakunnan hajaannus. Siinä oli seurakunta, joka aiheutti harmia jo Paavalille. Ryhmä seurakuntalaisia oli noussut johtajiaan vastaan ja erottanut nämä virasta.Vähänpä olivat oppineet apostolin sanoista: "Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä..."

Clemens lähestyy korinttilaisia lempeästi, mutta kääntää hieman veistä haavassa, kun hän esittää kirjeensä 49. luvussa parafraasin Paavalin sanoista:

"Kuka pystyisi kuvailemaan Jumalan rakkauden siteen? Kuka osaisi selittää sen suuren kauneuden? Korkeus, johon hänen rakkautensa yltää, on sanoinkuvaamaton. Rakkaus liittää meidät Jumalaan, rakkaus peittää syntien paljouden, rakkaus kestää kaiken ja on kaikessa kärsivällinen. Rakkaudessa ei ole mitään karkeaa eikä mitään ylimielistä. Rakkaudessa ei ole hajaannusta, rakkaus ei synnytä kapinaa, rakkaus tekee kaiken yksimielisesti. Rakkaudessa kaikki Jumalan valitut ovat täydellistyneet. Ilman rakkautta mikään ei ole Jumalalle mieluista. Rakkaudessa Valtias on ottanut meidät vastaan. Koska Jeesus Kristus, meidän Herramme, rakasti meitä, hän antoi Jumalan tahdon mukaisesti verensä puolestamme, ruumiinsa ruumiimme puolesta ja henkensä henkemme puolesta." (suom. Siiri Toiviainen Rø, Apostoliset Isät. Kokoelma varhaiskristillisiä kirjoituksia. STKSJ 290)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...