perjantai 12. helmikuuta 2021

1. Tim. 2:4 (Laskiaissunn. 3.vsk 2.lk)

 Jumala tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.

Jos Jumala niin tahtoo, eivätkö kaikki siis pelastu? Maksimos Tunnustaja (n.580-662) viittaa tähän jakeeseen teoksessaan "400 ajatusta rakkaudesta":

"'Mutta minä sanon teille', sanoo Herra, 'rakastakaa vihollisianne, tehkää hyvää niille jotka vihaavat teitä, rukoilkaa vainoojienne puolesta.' Miksi hän antoi nämä käskyt? Vapauttaakseen sinut vihasta, murheellisuudesta, suuttumuksesta ja kaunasta ja suodakseen sinulle parasta mitä voit omistaa; täydellisen rakkauden, jota ei voi omistaa kuin se, joka rakastaa kaikkia ihmisiä yhtälaisesti, jäljitellen Jumalaa, joka rakastaa kaikkia ihmisiä yhtälaisesti ja 'tahtoo että he pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.'" (I,61)

Maksimos liittyy idän kirkon suuriin opettajiin, jotka opettavat apokatastasis- oppia, eli sitä, että lopulta kaikki pelastuvat. Hän ei sano sitä suoraan, toisin kuin Origenes tai Iisak Niniveläinen. Ehkä syynä on se, että 600-luvulla origenismi oli jo tuomittu harhaopiksi, ja Maksimosta epäiltiin siitä. Hans Urs von Balthasar huomauttaa, että Maksimos viittaa oppiin kaikkien pelastumisesta asiana, jota "kunnioitamme vaikenemalla siitä." Maksimos ehkä ajatteli, että myös pelko on tarpeen kristitylle, emmekä saa mennä pidemmälle kuin mitä Raamattu sanoo. Joka tapauksessa, Paavalin tavoin me voimme ajatella, että armo on suurempi kuin synti, ja että kaikki kuolevat Aadamissa mutta tehdään eläviksi Kristuksessa, joka alistaa täydellisen luomakunnan Isän valtaan (Room.5, 1. Kor. 15).

Tästä täyttymyksestä Maksimos kirjoittaa "Ambigua"- teoksessaan:

"Niin maailma saavuttaa täyteytensä: jäsenet yhdistetään päähän, kukin ansionsa mukaan. Pyhän Hengen rakennustaidon kautta jokainen osa saa ansaitsemansa paikan sen mukaan kuin se on edennyt hyveessä. Niin jokainen meistä saaattaa täyttymykseen tuon Ruumiin, joka saattaa kaiken täyttymykseen jokaisessa meistä, täyttäen kaiken ja saavuttaen täyttymyksensä kaikessa."

Kirkko on pelastuksen salaisuus, mutta kirkon rajat eivät ole pelastuksen rajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...