lauantai 24. maaliskuuta 2018

Room.5:6-11 (hilj.viikon keskiviikko)

"Meistä ei ollut itseämme auttamaan", sanoo apostoli. Mutta nyt on, sanoo menestysteologi. Myöhäisemmän herännäisyyden edustaja Jonas Lagus julistaa, että ei ole.

"Syy kaikkiin vastuksiin on juuri omassa hurskaudessasi ja siinä, että vaadit itseltäsi, mitä sinulla ei ole. Lyhythän armonjärjestyksesi saisi olla. Sinä olet kadotettu syntinen. Kristus on kadotettujen syntisten auttaja. Sen tähden ikävöit häntä köyhyydessäsi ja anot, että hän ottaisi sinut parannuksen tielle, opettaisi sinua parannusta tekemään, vieläpä vaikuttaisikin sen sinussa. Olkoonpa tilasi nyt millainen tahansa, niin älä herkeä tästä harjoituksesta, vaan odota nöyrästi kointähden koittoa, lapsen oikeuden ilmaantumista."
"Kristus ei vaadi sinulta pysyväisyyttä, rehellisyyttä tai muuta. Hän tahtoo, että sinä aina uudelleen pyydät kaikkea, mitä olet vailla. Ja sinä olet aina kaikkea vailla."

Roomalaiskirjeen teksti ei kerro, että meistä tulisi uskossa parempia, vaan että Kristus on entistä voimallisempi meitä auttamaan. Lagus vastaa kysymykseen "tulenko koskaan paremmaksi"?

"Meidän täytyy opetella vaikeata läksyä, jota emme koskaan täysin opi, sitä läksyä, että Aadamilta olemme perineet kaiken ajateltavissa olevan kauhistuksen ja viemme sen mukanamme vähentymättömänä hautaan asti. Olemme taistelleet ja retustelleet saadaksemme sellaista pyhyyttä, joka paikkaisi vanhan nutun, mutta sitä repaleisemmaksi se on käynyt. Katso, nyt istumme vielä pikku poikien kanssa alimmalla luokalla emmekä ole heitä viisaampia. emme koskaan enää tahdo uskoa tuota itsessämme olevaa omavanhurskasta pettäjää, joka vaatii meitä ainakin vuosien kuluttua muuttumaan paremmiksi, vaan me tiedämme, että olemme tehneet syntiä kaiken elinaikamme ja vieläkin teemme, vaikkakin tahtomattamme, sekä että meidän täytyy Kristuksen sairashuoneessa sairastaa, niin kauan kuin tämä lyhyt kurjuuden aika kestää." (Jonas Lagus: Evankeliumin ääni)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ef. 1: 17-23 (6. su pääisiäisestä, 3.vsk. 2.lk)

Minä rukoilen, että Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja näkemisen hengen, niin että oppisitte ...