sunnuntai 6. joulukuuta 2020

5. Moos 8:11-17 (Itsenäisyyspäivä, 1.lk)

Muistan, että intiaanit Amerikassa ja mustat Etelä-Afrikassa ovat joutuneet kärsimään siitä, että valkoihoiset sovelsivat itseensä israelilaisten osan Pyhän Maan valloituksessa, ja tiedän, että Raamatun suora soveltaminen yhteiskuntaan on vaarallinen laji. Mutta minusta tuntuu, että tämä teksti on juuri itsenäisyyspäivän jumalanpalvelusta varten taiten valikoitu.
Siinä varoitetaan ylpistymästä ja unohtamasta Jumalaa hyvinvoinnin kasvaessa. Vaurastuminen ei suinkaan ole paha asia. Siitä saa kiittää ja iloita. Mutta usein menestys on hengelliselle elämälle - siis elämän ytimelle - vaarallisempaa kuin vastoinkäymiset.
Israelille niin kuin Suomellekin oli kollektiivisessa muistissaan valtava hätä ja ahdistus, josta selviäminen oli suoranainen ihme. On käyty tuhoutumisen partaalla ja saatu yliluonnollinen apu. Silloin on ollut Talvisodan henki - joka on merkittävä asia, olipa historiallinen totuus mikä tahansa. Vaurastunut kansakunta ei enää koekaan olevansa samassa veneessä. Jumala unohtuu ja lähimmäinen myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...