lauantai 11. marraskuuta 2017

Matt. 6:14-15 (23. su helluntaista, 3.vsk ev)


Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi , mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”
Nämä sanat ovat Jeesuksen oma selitys Isä meidän-rukoukseen.  Hän selittää siis rukouksen sanoja ”anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.” Näitä sanoja ei pidä ymmärtää jonkinlaisen kaupankäynnin pohjaksi: jos minä annan anteeksi, niin Jumalakin antaa. Ei ole kyse siitä, että anteeksi antamisellani ansaitsisin taivaan. Meillä on lupa Jeesuksen nimessä pyytää rukouksessa mitä tarvitsemme, myös syntien anteeksiantoa. Myös anteeksiantamattomuuden syntiä on lupa pyytää anteeksi ja on lupa pyytää voimaa antaa anteeksi. Anteeksiantamattomuus on näet syntiä, ja vanhat hengelliset opettajat sanovat, että anteeksiantamattomuus on aina suurempi synti kuin se synti, jota kieltäydyt antamasta anteeksi.  Mutta siitäkin synnistä saa tehdä parannusta ja sitä saa pyytää anteeksi.

Jos Jumala on se, joka antaa anteeksi, jatkuvasti ja soimaamatta, kuka minä olen seisomaan patona tässä anteeksiantamuksen virrassa. Sitä tarkoittaa Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Hänen anteeksiantamisensa ei ole riippuvainen minun kyvystäni antaa anteeksi. Mutta se että pienet ihmiset voivat antaa edes joskus anteeksi toisilleen, todistaa, että anteeksiantamisen voima on olemassa, ja Jumalan valtakunta on nimenomaan sitä.

 ”Kristikunnassa kaikki on olemassa sitä varten, että saisimme sen keskuudessa sanan ja merkkien välityksellä joka päivä elämämme loppuun asti sulaa syntien anteeksiantamusta. Se tapahtuu omantuntomme lohduksi ja rohkaisuksi. Pyhä Henki vaikuttaa näin sen, ettei meihin jäänyt synti pysty meitä vahingoittamaan. Me elämme näet kristikunnassa, missä kaikki on syntien anteeksiantamusta, missä Jumala antaa anteeksi meille ja me annamme anteeksi toinen toisillemme, kannamme ja autamme toisiamme.” (Iso Katekismus, 3. uskonkappaleen selitys)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...