perjantai 9. lokakuuta 2020

Mark. 12:28-34 (19.su helluntaista, 2.vsk ev)

Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi:
Markuksen lainopettaja on sympaattisempi tapaus kuin Luukkaan vastaava tai Matt:n fariseukset, jotka tekevät kysymyksensä kiusaten. Markuksellakin fariseukset ovat ensin venkoilleet kysymyksillä veron maksamisesta (j.13-17) ja saddukeukset ylösnousemuksesta (18-27).
Mikä käsky on kaikkein tärkein? 
Mk kysyy käskyistä ensimmäistä  (prote panton), Mt lain suurinta käskyä, kun taas Lk:n lainopettaja kysyy:"mitä minun pitää tehdä, että saisin omakseni ikuisen elämän? "
Jeesus vastasi :"Kuule Israel : Herra meidän Jumalamme, on ainoa Herra."
Vain Mk:lla Jeesus vetoaa Shema'Israel-uskontunnustukseen. Lk:n mukaan hän kysyy: mitä laissa on kirjoitettu, mitä itse luet? Tämä uskontunnustus muuttui alkukirkossa hymniksi, jota laulettiin:"Meillä on vain yksi Herra, Jeesus Kristus. Hänen välityksellään on kaikki luotu, niin myös meidät."(1.Kor.8:6)
Rakasta Herraa, Jumalaasi,  koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.
Sydän on koko olemuksen keskus, sielu ajatteleva ja tunteva puokemme, mieli (dianoia) tarkoittaa harkintaa ja voima on kaikki mitä löytyy [ks.myös ed.merkintä]
Toinen on tämä:rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.
Vanhassa testamentissa käsky rajoittui vain oman kansan jäseniin (3.Moos.19:18). Jotkut rajoittavat vieläkin sen koskevan samoin uskovia. Jeesus ei rajaa vetänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...