maanantai 23. lokakuuta 2017

2. Tim. 4:1-5 (21. su helluntaista, 1.vsk 2.lk)

Minä vannotan sinua Jumalan ja Krist(uksen Jeesuksen nimessä, hänen, joka on tuomitseva elävät ja kuolleet, ja hänen ilmestymisensä ja hänen valtakuntansa kautta.
Vannotuksen perusta on vahvasti futuurissa. Sekä tuomio, ilmestyminen että valtakunta ovat tulossa. Vain siihen luottamalla voi Kristuksen sanansaattaja olla tehtävässään uskollinen

Julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtele, moiti ja kehota, aina kärsivällisesti opettaen.
"Julista sanaa" on koko tehtävänannon otsikko. Sanan julistaminen on apostolisen viran varsinainen tehtävä. On suostuttava, niin kuin sanonta kuuluu, menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle: "Käyttäkää oikein jokainen hetki, sillä tämä aika on paha"(Ef.5:16). Sananjulistuksen modaliteetit ovat elengkho: "saada joku vakuuttuneeksi jostakin, epitimao: "nuhdella, ojentaa, moittia" ja parakaleo: "lohduttaa, puhua lempeästi." Modaliteetteja säätelevät reunaehdot ovat kärsivällisyys (makrothymia) ja opetus (didakhe, voisi sanoa myös dogma). Ensiksimainittu on asennoituminen kuulijoihin ja itseensä, viimeksi mainittu ohjaa opetuksen sisältöä.

Tulee näet aika, jolloin ihmiset eivät siedä kuulla tervettä oppia vaan haalivat itselleen halunsa mukaisia opettajia kuullakseen sitä mitä kulloinkin mieli tekee. He tukkivat korvansa totuudelta ja kääntyvät kuuntelemaan taruja.
Vanha käännös sanoi, miten ihmiset haalivat itselleen opettajia "korvasyyhyynsä." Ihmiset menevät kuuntelemaan uusinta ja vauhdikkainta opetusta. Ei mitenkään vieras ajatus. Mitä sitten tarkoittaa se, että ihmiset kääntyvät kuuntelemaan myyttejä (kreikk.), satuja (lat.) tai legendoja (ruots.)?

Mutta pysy sinä järkevänä kaikissa tilanteissa, kestä vaivat, julista evankeliumia ja hoida virkasi tehtävät.
Pidä pääsi kylmänä, sanoo ruotsalainen. Huomaa, että tässä ei neuvota lähtemään kilpailemaan näyttävyyden ja viehättävyyden markkinoilla, vaan pysymään järkevänä ja kestämään vaivaa ja ylenkatsetta. "Tee evankelistan työ", eli ole uskollinen omassa virassasi, älä hötkyile. Niin kuin Chambers sanoo, lähetyskäskyn perusta ei ole pakanoiden hätä, vaan Herran käsky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...