perjantai 13. lokakuuta 2017

1. Joh. 2:15-17 (19. su helluntaista, 2.vsk 2.lk)

Älkää rakastako maailmaa, älkää sitä mitä maailmassa on. Jos joku rakastaa maailmaa, Isän rakkaudella ei ole hänessä sijaa. Sillä mitä kaikkea maailmassa onkin, ruumiin halut, silmien pyyteet ja mahtaileva elämä, se kaikki on maailmasta, ei Isästä. Ja maailma himoineen katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti.
Jos Jumala on rakastanut maailmaa (Joh.3:16), miten johanneslaisessa kirjallisuudessa voi olla kohta, jossa kielletään rakastamasta maailmaa? Vastaus on sivulauseessa τά ἐν τῷ κόσμῳ. Se tarkoittaa kaikkea sitä, mikä maailmaa pyörittää, minkä perässä maailma juoksee. Näitä ovat:
1. Ruumiin halut: itsekkäät pyrkimykset nautintoon ja helppoon elämään.
2. Silmien pyyteet: Halu olla näyttävä. Kiinnostus siihen, mitä muut ajattelevat minusta.
3. Mahtaileva elämä: Vallan käyttö, kuolemattomuuden etsiminen ajallisista asetelmista. Huomattakoon, että triadi noudattaa Jeesuksen kiusausten järjestystä (Matt. 4)

Tämä kaikki katoaa, mutta se, joka tekee Jumalan tahdon, pysyy iäti (niin kuin Jumala pysyy). Se voi tarkoittaa sitäkin että tässä maailmanajassa Jumalan palvelemista ei palkita lainkaan. On kiinnitettävä katse siihen, mikä on totta ja oikein Jumalan silmissä, eikä siihen mikä on tuottoisaa, suosittua ja käytännöllistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...