lauantai 22. heinäkuuta 2017

Room. 12:16-21 (7. su helluntaista, 1.vsk 2.lk)

"Olkaa keskenänne yksimielisiä. Älkää pitäkö itseänne muita parempina, vaan asettukaa vähäosaisten rinnalle. Älkää olko omasta mielestänne viisaita."

Touché. Yksimielisyys on toistensa pitämistä samanarvoisina. Älä tavoittele suuria, näyttäviä tehtäviä, vaan suostu alhaiseen, mitättömän arkiseen ja kunniattomaan tehtävään. "Voi niitä, jotka ihailevat omaa älyään ja omasta mielestään ovat perin viisaita", sanoo Jesaja 5:21 ja seuraavassa jakeessa viittaa vielä niihin jotka ovat kännissä kuninkaita. Asettukaa, synapago, on "antautua tuntemaan voima, joka vie toisia".

"Älkää maksako kenellekään pahaa pahalla, vaan pyrkikää siihen, mikä on hyvää kaikkien silmissä." Osa käsikirjoituksista ja Vulgata lisää 2 Kor 8:21 tapaan "Jumalan ja ihmisten silmissä."

"Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa."
Jae tekee tärkeän myönnytyksen inhimillisen yhteiselämän realiteeteille: jos teistä riippuu. Aina ei riipu. Silti: tee kaikkesi elääksesi rauhassa kaikkien kanssa.

"Älkää ottako oikeutta omiin käsiinne, rakkaat ystävät, vaan antakaa Jumalan osoittaa vihansa. Onhan kirjoitettu: 'Minun on tuomio, minä maksan tekojen mukaan', sanoo Herra."

Novum sanoo "antakaa sijaa vihalle." Orge on lähinnä Jumalan ominaisuus UT:ssa, sen sijaan ihmisen kohdalla sanotaan: "Miehen viha ei johda oikeudenmukaisuuteen, jota Jumala tahtoo" (Jaak. 1:20). Lain kohta johon viitataan on 5 Moos 32:35, joka ei nykykäännöksen mukaan ole ihan ilmeinen:

"Edelleen sanotaan: 'Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna juotavaa. Näin kokoat tulisia hiiliä hänen päänsä päälle.'"

Tuliset hiilet muistuttavat ilkiötä hyvistä teoista. Tulkinta, jonka mukaan tulisten hiilien kokoaminen on itse asiassa hyvän tekemistä - vieraan lämmittämistä yöllä - on kiehtova, mutta ehkä sittenkin liioiteltu. Ellei sitten ajatella, että rakkautta voi improvisoida. Niin kuin varmasti pitääkin, sillä kohdan punch-line on:

"Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...