maanantai 3. heinäkuuta 2017

Hoos. 12:5-6 (4. su helluntaista, 2.vsk 1.lk)

"Herra on kaikkivaltias Jumala, hänen nimensä on Herra!
 Käänny siis Jumalasi puoleen, ole uskollinen ja noudata oikeutta ja pane aina toivosi Jumalaan."

Tässä palautetaan mieleen kuka on kuka. Jumala on taivaan sotajoukkojen Jumala, siis kaikkeuden Herra, jolla on kaikki langat ja kaikkien kuviteltavissa olevien lankojen kuviteltavat langanpäät käsissään (se, että tämän kirjoittaja ei tiennyt elävänsä laajenevassa maailmankaikkeudessa, joka on kenties vain yksi monista, ei muuta tätä asiaa) "Hänen nimensä [kirjaimellisesti "muistonsa"] on Herra" viittaa 2. Moos 3:15: "Jumala sanoi vielä Moosekselle: 'Sinun tulee sanoa israelilaisille: 'Jahve, Herra, teidän isienne Jumala, Abrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala, on lähettänyt minut teidän luoksenne.' Se on oleva minun nimeni ikuisesti, ja sillä nimellä minua kutsuttakoon sukupolvesta sukupolveen.'" Hänellä on siis nimi. Jehovan todistajien nimimagiaa vastaan on todettava, että nimi osoitti VT:ssa Jumalan koordinaatit, nyt ne osoittaa vielä paremmin Jeesus Kristus.

Käänny (שׁוּב ) on yksiselitteinen asia. Milloin tahansa, ja aina, muista että Jumalan puhuttelu ei ole sen vaikeampaa. Hän on jo tässä, ole sinäkin. "Noudata rakkautta חֶ֤סֶד  ja oikeutta מִשְׁפָּט֙ " Muistuttaa siitä, että oikeus ilman rakkautta johtaa kovuuteen. Rakkaus ilman oikeutta johtaa sekasortoon. Näitä kahta tulee Jumalan seuraajan pitää ohjenuoranaan.

Ja sitten ihan viimeiseksi, kun tuntuu ettei tässä ole mitään järkeä: "pane aina toivosi Jumalaan" Toisin sanoen odota (קָוָה ) Jumalaa. Ole valmis siihen että hän piileskelee ties minkä kulman takana, ja puhuu kuka ties minkä aasin suulla. Herkeämättä, antamatta periksi. Jumalalle ei ole toivottomia tapauksia. Niin kuin esimerkiksi tämä maailma. Tai sinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...