lauantai 20. toukokuuta 2017

Luuk 11: 5-13 (5. su pääsiäisestä, 3. vsk. ev)

Augustinus tarjoaa tästä vertauskuvallista tulkintaa. Ensiksikin öisen pyytäjän kolme leipää saattaa viitata pyhään Kolminaisuuteen. Episodin opetus on, että "kun kerran avunpyytäjä voi herättää nukkujan ja pakottaa tämän vastoin tahtoaan antamaan, kuinka paljon hyväntahtoisempi onkaan Hän, joka ei milloinkaan nuku, vaan joka herättää meidätkin nukkuvaiset pyytämään ja rukoilemaan."
Isältä pyydettävät asiat puolestaan tarkoittavat seuraavaa: kala on uskon vertauskuva "joko kasteveden takia tai koska usko pysyy eheänä tämän maailman myrskyissä." Sen vastakohta on käärme, joka myrkyllisellä petoksella yrittää saada olemaan uskomatta Jumalaa. Muna on toivon vertauskuva, sillä kananpojan elämä on tulevaisuudessa, ei tässä hetkessä (vrt. Room. 8:24). Sen vastakohta on on skorpioni, jota pitää varoa sen myrkyllisen hännän vuoksi ja se edustaa taakse päin katsomista. Leipä kuvaa rakkautta, koska "suurin on rakkaus" ja leipä on ruoista kaikkein hyödyllisin. Sen vastakohta on kova kivi, sillä kova sydän hylkää rakkauden. (Kirje 130)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilm. 20:11-21:1 (Tuomiosunn. 3.vsk 2.lk)

Minä näin suuren valkean valtaistuimen ja sen, joka sillä istuu. Jumalan kirkkaus valaisee Viimeisen Tuomion. Mielikuva siitä on usein kuin...