maanantai 10. huhtikuuta 2017

Jes. 52: 13-15 (Hilj. vkon tiistai)

Katso, minun palvelijani menestyy: hänestä tulee korkea, ylhäinen ja suuri.

Walter Brueggemann toteaa näistä Jesajan kirjan "palvelijalauluista" (42:1-9, 49:1-7, 50:4-9 ja 52:13-53:12) että VT:n tutkimuksen erikoisuuksia on se, että juuri tämä teksti, joka on niin pohjattoman rikas ja teologisesti merkityksellinen, on niin luoksepääsemätön ja vailla yksiselitteistä tulkintaa. Menestyy on "act wisely, deal prudently, intelligent." Sakal merkitsee alun perin "katsoa". Siinä on esteettinen sävy. LXX: hypsodesetai kai doxasthesetai sfodra "hänet korotetaan ja kirkastetaan suuresti."

Ja kuitenkin monet järkyttyivät hänet nähdessään - tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu.

Shamem tarkoittaa "tyrmistynyt, kauhistunut." Sillä hänen kasvonsa olivat kammottavammat kuin kenelläkään ja hänen ulkomuotonsa tuskin ihmiseksi tunnistettava.

Mutta hän saattaa vielä ihmetyksiin kansat, hänet nähdessään kuninkaat mykistyvät, sillä sen, mitä heille ei koskaan kerrottu, sen he saavat nähdä, mistähe eivät ikinä ole kuulleet, sen he saavat nyt kokea.

Kammottava ilmestys on samalla tremendum, hämmästyttävä. LXX kääntää jakeen lopun hieman toisin: "Ne, joille ei ole kerrottu hänestä, tulevat näkemään ja ne jotka eivät ole koskaan hänestä kuulleet tulevat ymmärtämään."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joel 3:1-5 (Helluntai 3-vsk, 1.lk)

Tämän jälkeen on tapahtuva, että minä vuodatan henkeni kaikkiin ihmisiin. Ja niin teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukais...