lauantai 27. lokakuuta 2018

Ef. 4:25-32 (23. su helluntaista, 1.vsk 2.lk)

Luopukaa siis valheesta ja puhukaa toinen toisellenne totta, sillä me olemme saman ruumiin jäseniä.

Kaiken alku on totuudellisuus. Olkoon mitä paskaa hyvänsä, kunhan ei puhuta paskaa. "Koska olette toinen toisenne jäseniä."

Vaikka vihastuttekin, älkää tehkö syntiä. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee.

Tuleepahan sekin sanotuksi, että vihastuminen ei sinänsä ole syntiä. Se voi johtaa syntiin, ellei se saa johtaa totuuteen ja sovintoon. Siksi riidan sopimisen aikataulu on 12 tuntia.

Älkää päästäkö suustanne sopimatonta puhetta, vaan puhukaa sitä, mikä kulloinkin on hyvää ja hyödyllistä ja kuulijoille iloksi.

Sopimaton (sapros) on perusmerkitykseltään "mätä".  Se tarkoittaa törkeää, rietasta ja kelvotonta puhetta. Puheen pitäisi sen sijaan olla hyvää (agathos), kuulijan tarvitsemaksi rakennukseksi (pros oikodomén tés khreias) ja iloa tuottavaaa (hina dó kharin)

Varas älköön enää varastako, vaan tehköön työtä ja ansaitkoon rehellisesti toimeentulonsa, niin että voi myös antaa tarpeessa oleville.

Mikä on tavoiteltava toimeentulo? Se ei ole kapitalistinen voiton maksimointi, eikä liioin se, että saan omani pois. Tavoitteena on, että voin myös auttaa muita. Siksi kristitty rakastaa veroja, koska verojen avulla tehdään muille hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...