keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Dan. 7:9-10, 13-14 (Tuomiosunn. 1.vsk 1.lk)

Kun minä sitä katselin,
istuimet asetettiin paikoilleen,
ja Ikiaikainen istuutui.

Kontrasti edeltäviin jakeisiin on melkoinen. Daniel kuvailee ilmestystään neljästä kammottavasta pedosta, joista viimeisin on erityisen rienaava otus. Sitten, kaikessa rauhassa, asetetaan istuimet paikalleen. Ilmestyskirjan valossa ne ovat istuimia, joilla pyhät so. ihmiset istuvat (Ilm.3:21,20:4) Ikiaikainen, attiq jāmīn,  "Vanhaikäinen", on ainoastaan tässä kohdassa käytetty aramealainen Jumalan nimi.

Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi
ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa.
Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä,
ja sen pyörät olivat palavaa tulta.
Hänen luotaan lähti liikkeelle
tulinen virta.
Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä,
miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään.
Oikeus asettui istumaan,
ja kirjat avattiin.

Herran ulkonäkö muistuttaa Ilm 1:14. Valtaistuimen pyörät liittyvät taas Hesekielin lukuihin 1 ja 10. Jumalan omien lukumäärä on ilmaistu suurimman kielessä tunnetun luvun neliöllä. "Näin myös kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä. Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan." (Ilm. 20:12)

    Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä
ja näin, miten taivaan pilvien keskellä
tuli eräs, näöltään kuin ihminen.
Hän saapui Ikiaikaisen luo.

Tässä oleva "Ihmisen pojan kaltainen" on antanut taustan UT:n Ihmisen Pojalle (myös Ps. 8:5 ja 80:18: "Suojatkoon sinun kätesi palvelijaasi, joka on oikealla puolellasi, ihmislasta, jolle sinä olet antanut voiman") Myös Ihmisen Pojan tuleminen pilvissä on tästä kohdasta peräisin. Jeesus viittasi tähän kohtaan vastatessaan ylipapin kysymykseen "oletko sinä Jumalan poika?" "Te saattee nähdä Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien keskellä" (Mk. 14:62)

Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen,
ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus,
kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten
tuli palvella häntä.
Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa,
eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

Vain Kristus sopii tähän kuvaan. Ihmisen kaltainen hahmo on yritetty selittää myös arkkienkeli Mikaelina tai Israelin personifikaationa, kenties Messias-kuninkaana, mutta raamatullisen ehdottoman monoteismin mukaan mitään näistä ei voisi kumartaa. Kyseessä on Jumala itse. Arameankielen sana "valta" on muuten sama, josta tulee arabian sulttaani. "Jumala, sinun valtaistuimesi pysyy aina ja iankaikkisesti, sinun valtakuntasi valtikka on oikeuden valtikka" (Ps. 45:7, vanha käännös)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...