perjantai 22. heinäkuuta 2022

Matt. 5:22 (7. su helluntaista, 1.vsk ev)

"Jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: 'Senkin hölmö', on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: 'sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen."

Kun sunnuntain aiheena on "rakkauden laki" ja pääevankeliumissa helvetintuomiot paukkuvat, syynä ei ole mikään muu kuin se, että juuri rakkaudettomuudesta meidän arkisessa pikkuvihassamme on kysymys.
"Hölmö" raka, on aramealainen haukkumasana ("tyhjäpää") joka oli tavanomainen juutalaisten keskuudessa. "Hullu" more, voi joidenkin mielestä tulla myös samalta kuulostavasta heprean sanasta, jolloin se tarkoittaisi kapinallista tai harhaoppista (5. Moos. 21:20).
En ole ihan varma muodostavatko sanat "vihastua - hölmö - hullu" nousevan vai laskevan sarjan. Rangaistuksen suhteen ainakin sarja on nouseva. Huomaa, että Mooses ei uhannut tappajaakaan helvetillä, kuolemantuomiolla kylläkin. Mutta Jeesus uhkaa toisen nimittelijää ikuisella kadotuksella!
Vuorisaarnan hengessä on myös täysin samantekevää, onko toinen ihminen kenties ansainnut typeräksi tai jumalattomaksi haukkumisen. Rakkauden laki on pirun vaikeaa - ottaisin mieluummin kymmenen Moosesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...