tiistai 8. lokakuuta 2019

Luuk. 7: 11-16 (17. su helluntaista, 1. vsk ev)

Naisen nähdessään Herran kävi häntä sääliksi

Evankeliumeissa esiintyy sana, jota ei käytetä kenestäkään muusta kuin Herrastamme Jeesuksesta. Sana esiintyy kymmenisen kertaa ja se on vahva ilmaus, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "tuntea jokin sisälmyksissään" (splangkhizein). Tuo kreikankielinen termi liittyy heprean sanaan, jolla Vanhassa testamentissa kuvataan sitä, miten Jahve tuntee sisimmässään kansansa kärsimykset. Se on intiimi kärsimyksen kokemus, äidillinen kokemus, äidin kärsimys joka tuntee lastensa tuskan omissa sisuskaluissaan. Jumala ilmaistaan siis äitinä, joka tuntee kansansa kärsimykset.

Kun Jeesus näkee kansanjoukot, joilla ei ole ruokaa, hän tuntee nälän oman itsensä pohjassa asti. Kun hän näkee sokeat ja spitaaliset, hän tuntee näiden taistelun omassa sisimmässään. Nähdessään rammat Jeesus tuntee heidän tuskansa sydämessään. Kun Jeesus näkee Nainin lesken, ja kuinka hänen ainoaa poikaansa kannetaan hautaan, hän tuntee tämän kivun sisälmyksissään, hän vapisee sisimmässään ja tulee liikutetuksi luita ja ytimiä myöten.

Lukiessamme tätä ihmekertomusta luemme, miten Jeesus on tuntenut ihmisten tuskan. Siinä on tapahtuman ydin, ei se muutos, joka seurasi sen jälkeen, vaan tuo ensimmäinen tapahtuma: Herra on kokenut kansansa kärsimykset sisimmässään. sydämessään, "munaskuissaan". Hän on vavissut, hän on tullut järkytetyksi. Sanat "hänen kävi sääliksi" ovat kalpeita verrattuna kreikankieliseen sanaan. Hän on liikuttunut, järkyttynyt. hän tärisee tästä sisäisestä vavistuksesta, josta on kummunnut uusi elämä. Jeesus tunsi kärsikyksen näin perusteellisesti. Hän vapisi niin perusteelliesti, että hän sai aikaan uuden elämän. Häneen sattui, ja tästä sisäisestä ja jumalallisesta liikuttumisesta virtasi paraneminen ja muutos.

(Henri Nouwen: Compassion)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...