sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Ilm.12:9 (mikkelinp. 1.vsk 2.lk)

"Tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi"

Enkelien sunnuntai valaisee myös pahojen enkelien syntyä.

Paholaisen hahmo on Raamatussa jonkinlainen itsestäänselvyys, jota ei selitetä. Juutalainen ja kristillinen tulkintahistoria on niputtanut paratiisikertomuksen käärmeen, Jobin kirjassa Jumalan poikien joukossa olevan Saatanan ja Hesekielin kirjassa kuvatun, oman kauneutensa sokaiseman, Tyroksen kuninkaan samaksi hahmoksi. Mutta miten Saatanasta tuli paholainen, pimeyden ruhtinas?

Raamattu ei tunnusta Jumalan tasaveroista pahaa vastustajaa. Ilmestyskirjassakin Paholaista vastaan sotii - ei Jumala, vaan - ylienkeli Mikael, joka on vastustajana samalla tasolla. Molemmat ovat Jumalan luomia.

Hes. 28:n pohjalta Saatana tulkittiin langenneeksi enkeliksi, joka menetti asemansa Jumalan kauneimpana enkelinä. Apokryfisessä juutalaisessa kirjoituksessa Aadamin ja Eevan elämä kuvataan, miten Saatanan lankeemus liittyy ihmisen luomiseen. Mikael kunnioitti ihmistä ja kutsui Saatanan kaikkien enkelijoukkojen eteen kunnioittamaan Jumalan kuvaa. Mutta Saatana kieltäytyi kunnioittamasta Aadamia. "En kunnioita sellaista, joka on minua vähäisempi ja nuorempi."

Varhaisen kirkon isät tunsivat tämän kertomuksen. Eirenaios sanoo, että Saatana oli enkeli, joka oli kateellinen ihmiselle tämän Jumalalta saamien suurten lahjojen vuoksi. Kertomukseen lisäsi dramaattisuutta se seikka, että Saatana oli juuri se enkeli, joka oli saanut maan vastuulleen. Gregorios Nyssalainen ymmärsi, että Saatana oli ylpeä kauniista alueestaan eikä voinut hyväksyä, että sitä hallitsemaan tuli olento, joka oli luotu maasta, eli enkeliä alemmasta aineesta.

Tämä tulkinta Saatanan lankeemuksesta päätyi lopulta Koraaniin;
"Me olemme luoneet teidät ja muovanneet teidän hahmonne. Sitten me sanoimme enkeleille: 'Kumartakaa Aadamia', ja muut kumarsivat paitsi Iblis [saatana], joka ei ollut kumartajien joukossa. Jumala kysyi: 'Mikä esti sinua kumartamasta, vaikka olin käskenyt? Iblis vastasi: 'Minä olen parempi kuin hän; Sinä loit minut tulesta mutta hänet savesta.' Jumala sanoi: 'Syöksy alas täältä! Ei sinun olisi sopinut ylpistyä. Mene pois; sinusta tulee halpa-arvoinen.'" (Koraani 7:11-13)

Enkeliopissaan juutalaisuus, kristinusko ja islam soittelevat samoja säveliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...