maanantai 5. maaliskuuta 2018

Ps. 25:12 (3. paastonajan sunn. psalmi)

Se, joka Herra pelkää, oppii valitsemaan oikean tien.

Virkkeen jälkimmäinen lause on käännetty yllättävän eri tavoilla, vaikka heprean teksti ei näytä monimutkaiselta. Herraa pelkäävä
a) oppii valitsemaan oikean tien. "Får veta vilken väg han skall välja." Ajatus on tietysti se, että Jumalan sanan kuuleminen neuvoo oikeaan. Oppiminen on myös kasvamista ja prosessissa olemista. Ei se mene ehkä kerralla oikein, eikä ehkä toisellakaan kerralla. Mutta erehdyksistä oppii.
b) johdetaan tielle joka hänen on valittava. Kutsu ratkaisun tekemiseen saattaa olla meidän luterilaisen traditiomme mukaan ongelmallista, mutta kutsu ratkaisuun kaikuu kuitenkin Raamatussa toistuvasti: "valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette." (Joos. 24:15)
c) opastetaan tielle, jonka Jumala on hänelle valinnut. Jumala on sinut nimeltä kutsunut, ja saat kulkea ennalta valmistetuissa teoissa. Me olemme "...luotuja Kristuksen Jeesuksen yhteyteen toteuttamaan niitä tekoja, joita tekemään Jumala on meidät tarkoittanut."
d) neuvotaan parhaalle tielle. Sanaיבְחָר   tarkoittaa tosiaan "valittu, valio, miellyttävä". Pyydä siis: tapahtukoon sinun tahtosi, sillä se on paras tahto.

Tässä on jälleen esimerkki siitä, miten Raamatun tekstin monimerkityksellisyys on rikkautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...