tiistai 8. elokuuta 2017

1. Piet. 4:7-11 (10. su helluntaista, 1.vsk 2.lk)

"Kaiken loppu on lähellä. Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla."
Kehotus ymmärtämiseen ja raittiuteen muistuttaa Jeesuksen sanoja: "Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset" (Matt.10:16). Ymmärtäväisyys on prudentes, clear-minded ja raittius vigilate, self-controlled. Järki ja sydän on oltava rukouksessa mukana.
"Ennen kaikkea pysykää kestävinä keskinäisessä rakkaudessanne, sillä 'rakkaus peittää paljotkin synnit.'"
Tämä on se sanoma, jonka te alusta alkaen olette kuulleet: meidän tulee rakastaa toisiamme. (1. Joh. 3:11). Taustalla on Snl 10:12 "Viha virittää riitoja, mutta rakkaus peittää rikkomukset kaikki." (sanamuoto plēthos hamartiōn, joka on sama kuin Jaak 5:20, ei ole peräisin LXX:sta, toisin kuin Haapa väittää. LXX:ssa on panta, samoin kuin BHS:ssa kol).
"Olkaa nurkumatta vieraanvaraisia toinen toisellenne."
Philoxenia oli alkukristittyjen elämässä elintärkeä piirre. "Tehkää kaikki nurisematta ja empimättä" (Fil. 2:14) oli yleinen asenne-ohje. 3. Johanneksen kirje ei muusta ehdi puhuakaan kuin vieraanvaraisuudesta. Rakkaus muukalaista, erilaista, halveksittua kohtaan on kristinuskossa vielä suurempi asia. Pakolaistulvan aikana erityisen tärkeä.
"Palvelkaa kukin toistanne sillä armolahjalla, jonka olette saaneet, Jumalan moninaisen armon hyvinä haltijoina."
Meillä on saamamme armon mukaan erilaisia armolahjoja (Room. 12:6) Olemme siis hyviä haltijoita! Ja Jumalan armo on moninainen, eikä UT:n armolahjojen luettelo(t) ole kattava. Armolahjat on tarkoitettu toisten palvelemiseksi ja toteutuvat vain seurakuntayhteydessä.
"Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kirkkaus ja valta aina ja iankaikkisesti. Amen."
On niitä, joiden lahja on puhua (tai kuunnella) ja on niitä, joiden lahja on tehdä. Puhuminen ei ole puhetaidon esittelyä (vrt. 1. Kor. 2:1-2) vaan "kuin Jumalan sanaa" hōs logia theou.  Toimiminen ei perustu inhimilliseen hätään ja tarveharkintaan, vaan Jumalan antamaan voimaan. Verbi "antaa" on khorēgeō, jonka voisi kääntää myös "järkätä". Sama sana on kohdassa 2. Kor 9:10 "Hän, joka antaa kylväjälle siemenen ja suo ravinnoksi leivän, antaa teillekin siemenen ja moninkertaistaa sen, ja hän sallii teidän hyvyytenne sadon karttua." Että Jumala tulisi kirkastetuksi, ei meidän kykymme tai vilpittömyytemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...