sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Matt. 19:27-30 (Septuagesimas., 2. vsk ev)

 "Me olemme luopuneet kaikesta ja seuranneet sinua". Mestari Eckhart opettaa, että kun ihmisellä on hyvä tahto, kaikki hänen tahtomansa kuuluu hänelle, eivätkä luodut - tai edes Jumala - voi ottaa sitä häneltä pois.

Rakkauden olemus on Eckhartin mukaan tahto. Rakkauden ulospurkautuminen tapahtuu esim. erilaisissa tuntemuksisssa. Nämä eivät kuitenkaan ole parasta, eikä ihminen, jolla on tällaisia kokemuksia tai tuntemuksia, ole välttämättä hyvä ihminen. Jos ihminene tempaistaisiin taivaisiin kuin Paavali (2. Kor. 12), mutta näkisi sairaan ihmisen tarvitsevan jotain, olisi parempi tulla alas sieltä korkeuksista ja palvella sitä joka tarvitsee apua.

Ihmisen ei pidä pelätä sitä, että häneltä viedään armo, kun hän joutuu tekemään arkista työtä. Sillä se mistä joku luopuu auliisti rakkauden tähden, tulee monin verroin runsaampana hänen osakseen, kuten Kristus sanoi: "Joka luopuu jostakin minun vuokseni, saa satakertaisesti takaisin."

Ja todellakin, se mistä ihminen luopuu ja mistä hän kieltäytyy Jumalan tähden, on oleva hänen satakertaisesti. Jollakin saattaa olla suuri tarve lohdutuksen ja sisäisen kosketuksen kokemiseen, ja vaikka hän tunteekin tehneensä kaiken oikein sen saavuttaakseen, Jumala ei silti välttämättä sitä hänelle suo. Mutta kun hän luopuu tästä toiveesta Jumalan tähden, hän löytää Jumalassa tuon kaiken, aivan kiun kaikki maailmassa oleva hyvä olisi kerran ollut hänen omanaan ja hän olisi antanut sen kaiken olla Jumalan tähden: tuon kaiken hän saa satakertaisesti.

Sinun on tärkeä tietää, että Jumalan ystävät eivät milloinkaan ole ilman lohdutusta. Jumalan tahto on aina ihmisen korkein lohdutus, tuntuipa se hänestä siltä tai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...