tiistai 12. tammikuuta 2021

Mark. 1:15 (2. su loppiaisesta, 3. vsk ev)

 Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Uskokaa ilosanoma ja muuttakaa elämänne suunta! (UT2020)

Lyhyeen jakeeseen mahtuu vähintään neljä ilmaisua, jotka täytyy selittää ymmärtääkseen Uutta testamenttia. 
 
1. Aika on täyttynyt! Kaikki odotukset, jotka löytyvät Mooseksen ja profeettojen kirjoituksissa, yhtä lailla kuin muissa uskonnoissa ja filosofien opetuksissa, ovat saaneet täyttymyksen. "Kun aikaoli täyttynyt, Jumala lähetti tänne poikansa. Naisesta hän syntyi ja tuli lain alaiseksi, lunastaakseen lain alaisina elävät valaiksi, että pääsisimme lapsen asemaan." (Gal. 4:4-5)
 
2. Jumalan valtakunta. Tästä Jeesus puhui vertauksissaan. Nämä ovat Jeesuksen ensimmäiset sanat Markuksen evankeliumissa, ja eräänlainen ohjelmanjulistus. Ensimmäinen asia, jota Jumalan valtakunnasta Mark:ssa kerrotaan on, että se ilmaistaan vertauksin. Se on kuin siemen, joka kylvetään neljään erilaiseen maaperään (4:1-9). Se kasvaa itsestään (4:26-29), kuin pienenpieni sinapinsiemen (4:30-32). Jeesus sanoi, että kuulijat tulisivat elinaikanaan näkemään sen tulemisen voimassaan (9:1), opetti että Jumalan valtakunta kuuluu niille, jotka ovat lasten kaltaisia (10:14) ja sanoi: "Kuinka vaikea onkaan niiden, jotka paljon omistavat, päästä Jumalan valtakuntaan."(10:23). Kun hän ratsasti Jerusalemiin, väkijoukko huusi, että valtakunta tulee nyt. (11:10) Lainopettajalle, joka kiitti häntä hyvästä vastauksesta, hän sanoi: "Et ole kaukana Jumalan valtakunnasta."(12:34) Se, että hänet ristiinnaulittiin "juutalaisten kuninkaana", osoittaa, että hänet ymmärrettiin väärin.(15:9)
 
3. Metanoia. Sana käännetään vanhastaan "tehkää parannus", UT2020 "muuttakaa elämänne suunta". myös "opetelkaa ajattelemaan uudella tavalla" tai "kääntykää" ovat ihan hyviä aspekteja tähän. 

4. Evankeliumi. Sana esiintyy Markuksen evankeliumissa haasteena ja vakavana kutsuna, ei suinkaan minään kivana ilosanomana.
"Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava." (8:35)
"...kuka ikinä minun tähteni ja evankeliumin tähden on luopunut talostaan, veljistään tai sisaristaan...hän saa satakertaisesti."(10:29-30)
"Teidät viedään oikeuteen ja teitä piestään synagogissa. Maaherrojen ja kuninkaiden eteen te joudutte minun nimeni tähden, todistukseksi heille. Mutta sitä ennen on evankeliumi julistettava kaikille kansoille." (13:9-10)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 10:11 (2. su pääsiäisestä, 1. vsk ev)

  "Minä olen hyvä paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta." Me tiedämme, että Jeesus Kristus, hyvä paimenemme, to...