lauantai 5. syyskuuta 2020

Matt. 5:43-48 (14. su helluntaista, 2. vsk evankeliumi)

  Olkaa siis täydellisiä, niin kuin teidän taivaallinen Isänne on täydellinen.

"Olkaa ihmisiksi" olisi ihan riittävän haastava tavoite suurimmalle osalle ihmisistä. "Pyrkikää tekemään oikein" tiivistää suurten uskonnollisten ja filosofisten traditioiden opetukset. "Olkaa täydellisiä" kuulostaa niin ylivireiseltä etiikalta, että siitä ei hyvä seuraa. "Olkaa täydellisiä kuin Jumala" on yksinkertaisesti mahdoton tehtävä. Seurauksena ei voi olla kuin teeskentelyä tai epätoivoa. Vai kuinka?
 
Kannattaa panna merkille, että tämän lauseen paikalla, täysin vastaavalla kohdalla Luukkaan kenttäsaarnassa on lause: "Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa." (Lk 6:36) Sitä on Jumalan kaltaisuus. Armahtaminen on jumalallista. Myös Vuorisaarnan tekstiyhteys antaa ymmärtää näin. Koska Jumala on täydellinen, hän rakastaa myös niitä, jotka eivät rakkautta ansaitse. Siihen meidät on kutsuttu, toimimaan niin kuin Herramme.

Ihan kiva, mutta ei siitä sen helpompaa tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...