tiistai 9. kesäkuuta 2020

1. Tim. 5:12 (2. su helluntaista, 3.vsk 2.lk)

Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi ikuinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen.

Kilpailu (ἀγών) ei tarkoita henkistä fitnessiä vaan valmiutta henkensä antamiseen tai siihen, että läheisetkin hylkäävät minut. Vanhan käännöksen "tartu kiinni iankaikkiseen elämään" käänsi konkreettisemmin verbin ἐπιλαμβανω. Uusi käännös on siten passiivisempi. Uusi testamentti on täynnä aktiivista kehotusta täydellisen lahjan vastaanottamiseen. "Tule siksi mikä olet", on hyvä maksiimi. Sinut on kutsuttu ikuiseen elämään - se on siis jo sinulla. Tartu siihen kiinni ja elä todeksi se usko, johon olet tunnustautunut. Tämä jos mikä on hyvä konfirmaatioteksti. "Voita omaksesi ikuinen elämä" ei ole mikään arpajaisten mainos. Olet saanut sen jo lahjaksi! Siihen on hyvä tunnustautua ja sitä on on hyvä lähteä toteuttamaan. Kleemensin kirjeessä käytetään samaa sanaa "kilpailu".

"Tätä me emme, rakkaat veljet, kirjoita vain teille varoitukseksi, vaan myös muistutukseksi itsellemme. Olemme näet samalla kilpakentällä ja ma kamppailu on meilläkin edessämme. Jättäkäämme sen vuoksi tyhjät ja joutavat huolet ja lähtekäämme noudattamaan maineikasta ja ylevää ohjettamme, saamaamme perinnettä. Katsokaamme, mikä on jaloa, mikä mieuisaa ja mikä otollista hänen edessään, joka on meidät luonut. Kiinnittäkäämme katseemme Kristuksen vereen ja tietäkäämme, kuinka kallisarvoinen se on hänen Isänsä silmissä, sillä meidän pelastuksemme tähden vuodatettuna se on tuottanut koko maailmalle kääntymyksen armon." (1. Kleem. 7:1-5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...