sunnuntai 27. tammikuuta 2019

5. Moos. 10:18-19 (3. su loppiaisesta, 1.vsk 1.lk )

Hän huolehtii leskien ja orpojen oikeuksista, hän rakastaa muukalaista ja ruokkii ja vaatettaa hänet. Samoin tulee myös teidän rakastaa muukalaista : olettehan itsekin olleet muukalaisina Egyptissä 

Niin se vaan on, että kaikessa alkukantaisuudessaan Vanha Testamentti on inhimillisempi kuin länsimaat vuonna 2019. Muukalainen  (גָר) tarkoittaa toisen kansan jäsentä, joka oleskelee tilapäisesti Israelin alueella. Ottaen huomioon, miten patriarkaalinen ja jonkun mielestä kenties rasistinen Vanhan testamentin maailma on, on syytä huomata, että suuri osa sanan "muukalainen "esiintymiä VT :ssä käsittelee sitä, että muukalaista ei saa sortaa  (2. Moos. 22:21, 3. Moos. 19:24, 5. Moos. 27:19, Sak. 7:10). Muukalainen mainitaan usein - niin kuin tässäkin  - samassa rimpsussa orpojen ja leskien kanssa. Nämä kolme ihmisryhmää edustivat sellaisia ihmisiä,  joilla ei ole ketään puolustajaa - paitsi itse Herra  (Jer. 7:6, Ps. 146:9, Hes. 22:7).

"Maassa maan tavalla "on myös VT:n eetosta. Sapattisäännökset koskevat myös muukalaista. Pääsiäislammasta muukalainen sai syödä vain jos ympärileikkautti itsensä, joten kotoutumista ja integraatiota edellytettiin.

Israelilaiset muistivat myös jatkuvasti sitä,että kantaisät olivat muukalaisia. Sen oli tarkoitus auttaa samaistumaan muukalaisten osaan.

Rakasta muukalaista. Kuka tällaista kuuntelee maailmassa, jossa rakennetaan muureja ja pakkopalautetaan ihmisiä sodan keskelle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...