maanantai 21. tammikuuta 2019

2. Kun. 4:1-7 (2. su loppiaisesta, 1.vsk 1.lk)

Profeetanoppilaan lesken elämäntilanne oli ahdistava. Taloudellinen katastrofi, jossa pelkää lähimpiensä joutuvan kärsimään: velkoja uhkaa viedä molemmat pojat orjiksi. Pettymys Jumalaan on lähellä, koska perheenpää oli ollut Jumalan palvelija, joka oli omistanut elämänsä uskonnolle. Näinkö Jumalan palveleminen palkitaan? Miten tällaisessa elämäntilanteessa olevaa voi auttaa?

Elia kysyi: "Mitä minä voisin tehdä hyväksesi?" Siinä ensimmäinen terapeuttinen viisaus. Kysymys, jota auttamisen halussamme ja selviytymisen hädässämme emme usein tule edes kysyneeksi. Lähimmäisen hätä on liian usein väline käydä omia pelkojamme läpi, mahdollisuus velloa ihanassa tuskan tunteessa. Elisa ei surkutellut lesken osaa, eikä hän lähtenyt selittelemään tapahtunutta Jumalan puolesta. "Jumala, miksi?" on ihmisen kysymys, mutta Raamatussa ei välttämättä kiitellä niitä, jotka yrittävät siihen vastata. Lue vaikka Jobin kirja, jos et usko. "Mitä voisin tehdä hyväksesi" ottaa toisen huomioon vakavasti. Usein vaikeassa tilanteessa voi auttaa vaikka että teet lumityöt tai viet roskat. Ei sen monimutkaisempaa. Kun sokea mies tuotiin Jeesuksen eteen, hän kysyi tältä: "Mitä haluat minun tekevän sinulle?" (Luuk. 18:41) Luulisi asian olevan päivänselvää, mutta on silti tärkeää kysyä.

Edelleen Elisa jatkoi: "Sano minulle, mitä sinulla on talossasi."  Tämä on voimavarakeskeistä auttamista. Ei keskitytä siihen, mitä ihminen on menettänyt, vaan siihen, mitä ihmisellä vielä on. Saattaa tuntua siltä, ettei ole mitään. Totta puhuen, pullo öljyä komeron perällä on yhtä kuin ei mitään, jos velkoja uhkaa viedä pojat orjiksi. Opetus on se, että Jumala ei vaadi meiltä sitä mitä meillä ei ole. Saamme antaa hänen käyttöönsä sen, mitä meillä on, ja hän siunaa sen. Viisi leipää ja kaksi kalaa. Tai pullo öljyä komeron perällä.

Öljyn tulo lakkasi, kun ei ollut enää yhtään tyhjää astiaa. Allegoria: Öljy on Pyhän Hengen vertauskuva. Pyhä Henki vuodatetaan sydämeen, joka on tyhjä. Eikö puoliksi tyhjä riittäisi? En tiedä, mutta näyttää siltä, että niin kauan kuin olet täynnä oppineisuuttasi, elämänkokemustasi, ammattitaitoasi, suvaitsevaisuuttasi ja positiivisuuttasi, saat pärjätä niillä. Jumala vuodattaa Pyhän Hengen öljyn vain tyhjiin astioihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...