tiistai 11. joulukuuta 2018

Room. 16:25-27 (3.adv, 3.vsk 2.lk)

Ylistys hänelle, joka pystyy voimallaan vahvistamaan teitä, niin kuin ilmoittaa evankeliumi, jota minä julistan, sanoma Jeesuksesta Kristuksesta, se paljastettu salaisuus, joka on ikiajoista saakka ollut kätkettynä!

"Kätketty" ei ole κρυπτος vaan σεγιγμενος, "vaiettu, vaiennut." Evankeliumin salaisuus on toisaalta sellainen, johon kaikki viittaa, mutta josta kaikki myös vaikenee. Se, että pysymme tällä tiellä, on Jumalan teko. "Jumalalle, joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella..."(Ef. 3:20) ja 1. Tess 5:24: "Hän joka teitä kutsuu, on uskollinen, ja hän on sen tekevä." Kätketty tulee aikanaan julki, niin armo kuin tuomiokin: "Tämä tulee näkyviin sinä päivänä, jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuo ihmisten sisimmätkin salaisuuden Kristuksen Jeesuksen tuomittaviksi." (Room. 2:16) [huomaa sama ilmaus κατα τό εὐαγγελιον μου]

Nyt se on saatettu julki ja annettu ikuisen Jumalan käskystä profeetallisissa kirjoituksissa tiedoksi kaikille kansoille, jotta ne johdatettaisiin uskoon ja kuuliaisuuteen.

Paavalin mukaan evankeliumi on jo profeettojen kirjoituksissa. Sitähän koko Roomalaiskirje todistaa (3:21). Jumalan sanan tarkoitus ei ole kumulatiivisen tiedon kartuttaminen vaan εἰς ὑπακοἡν πίστεως, "uskon kuuliaisuuden syntymiseksi". Sen saa aikaiseksi Jumalan Sana: "Jumalan sana levisi leviämistään. Opetuslasten määrä kasvoi..."(Apt. 6:7)

Saakoon Jumala, joka yksin on viisas, Jeesuksen Kristuksen kautta ikuisen ylistyksen. Aamen.

Näin päättyy Uuden testamentin ensimmäinen ja monen mielestä sisällöltään painavin kirje. Jumala yksin on viisas, hän, joka katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja niin pelastaa ne jotka uskovat (1. Kor. 1:21) "Olkoon Jumala yksin luotettava ja kaikki ihmiset valehtelijoita" (Room. 3:4)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...