keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Matt. 17:24-27 (24. su helluntaista, 3. vsk ev)

Veron maksamisesta keisarille puhuvat kaikki synoptikot, mutta temppeliverosta vain Matteus (lieneekö juutalaiskristillinen tausta syynä tähän). "Mutta miksi suotta suututtaisimme heidät", on ainutlaatuinen lause Jeesuksen suusta. Se on häikäilemättömän sopeutuvaista. Missä on se provokaattori, joka ihan tahallaan ärsytti fariseuksia? Jeesus oli käytöksessään oikeasti vapaa.
Joillekin ryhmille, kuten saddukeuksille ja essealaisille, temppelivero oli vastenmielinen asia, joten temppeliveron (kaksoisdrakman) kerääjien kysymys oli ymmärrettä.

Kuninkaat keräävät veroa vierailta, ei omiltaan. Etuoikeutetut ryhmät ovat verovapaita. Eräässä käsikirjoituksessa Jeesus vastaakin Pietarille jakeessa 26: "Mene siis ja maksa, niin olet kuin vieras."

Jumala huolehtii joutavanpäiväisistä kuluistakin. Niin kertoo verorahan löytyminen kalan vatsasta. Tobitin kirjan 6. luvussa kerrotaan samantapainen kertomus siitä, miten tarpeellisia asioita löytyi saaliskalan vatsasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...