perjantai 1. syyskuuta 2017

Mark 7: 31-37 (13. su helluntaista, 1.vsk. ev)

Jeesus lähti sitten taas Tyroksen seudulta ja tuli Sidonin ja Dekapoliin alueen kautta Galileanjärvelle.
Schweitzerin kommentaarissa havainnollistetaan Jeesuksen matkareittiä esimerkillä matkasta Lahdesta Kymenlaakson halki Porvooseen. Pakanamailla kuitenkin liikutaan lähetyskäskyn hengessä.

Siellä hänen luokseen tuotiin kuuro mies, joka ei pystynyt kunnolla puhumaan, ja häntä pyydettiin panemaan kätensä miehen päälle.
Sana mogilalos esiintyy vain tässä ja tarkoittaa sitä, joka puhuu vaivoin; puhevikainen, ehkä kuulovammaiselle tyypillisellä tavalla, mutta evankeliumin mukaan korvan ja kielen vaiva oli erillinen, vaikka toisiinsa liittyvä. Kuuromykällä oli ystäviä, se on huomattava. Oletettiin, että Jeesus toimisi kuten - sekä kristilliset että pakanalliset - karismaattiset parantajat yleensä toimivat: kätten päälle panemisella.

Jeesus otti hänet erilleen väkijoukosta, pani sormensa hänen korviinsa, sylkäisi ja kosketti hänen kieltään. Sitten hän katsahti taivaalle, huokasi ja sanoi kuurolle: "Effata." Se merkitsee: aukene. Silloin miehen korvat aukenivat ja hänen kielensä vapautui, niin että hän puhui selkeästi.
Jeesus ei järjestänytkään näytöstä vaan yksityisvastaanoton. Luther pohtii sitä, miksi Jeesus ei nyt parantanut vain sanallaan, vaan teki temppuja. Hän päätyy korostamaan ulkoisia armonvälineitä. Asian voisi tulkita myös sielunhoidollisesti: kuuromykän kanssa ei ollut mahdollista kommunikoida muutoin kuin elekielellä. Luther myös kommentoi traditiota, jonka mukaan Herran huokaus (estenaxen, sama sana kuin Room 8:23) tarkoittaa sitä, että Herra tiesi että mies tekee kuitenkin syntiä vastedes kielellään. Enemmänkin symboliikkaa tapauksessa on mahdollista nähdä. Gregorius Suuri ajattelee, että Pyhä Henki on Herran sormi. Korvat ja kieli aukenivat heti.

Jeesus kielsi ihmisiä kertomasta tästä kenellekään, mutta mitä enemmän hän heitä kielsi, sitä enemmän he levittivät siitä tietoa. Kaikki olivat ylen määrin hämmästyksissään ja sanoivat: "Hyvin hän on kaiken tehnyt. Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan.
Messiasgeheimnis. Mutta jengi oli "ihan tajuttomasti kuutamolla" (hyperperissos exeplessonto) ja antoi Jeesukselle - ehkä huomaamattaan - luomiskertomukseen viittaavaa tunnustusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...