lauantai 17. elokuuta 2019

Luuk.16:1-9 (10.su helluntaista, 1.vsk ev)

Epärehellinen taloudenhoitaja - se on selväå. Mutta tarkemmin katsottuna vielä epärehellisempi. Kuvittele muilla mailla majaileva maanomistaja, joka on uskonut omaisuutensa taloudenhoitajan haltuun. Hänelle selviää, ettei hän saa tiluksistaan sellaista tuottoa kuin pitäisi. Laiska taloudenhoitaja saa kenkää. Mutta ei se mikään laiska ole. Kusettaa minkä kerkiää. Vuokralaiset maksavat kyllä itsensä kipeiksi, eivätkä tiedä että se on taloudenhoitaja eikä isäntä joka heitä riistää.
Kaksoiskusetuksen tuo roisto kruunaa vielä kolmannella, kun tajuaa joutuvansa kilometritehtaalle. Hän pienentää vuokrasopimuksen summia niin, että sekä hänen kuprunsa häipyy näkymättömiin että vuokralaiset tuntevat olevansa kiitollisuudenvelassa häntä kohtaan! Mikä häikäilemättömyys! Ja tätä Herra kehui. Tai herra, jos se viittaa kertomuksen isäntään.
Selittäjät ovat olleet vaikeuksissa yrittäessään kertoa, mikä on tarinan opetus. Augustinus ei keksinyt muuta kuin että jos jumalattomatkin osaavat varautua tulevaisuuteen, niin vielä enemmän uskovien.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 10:11 (2. su pääsiäisestä, 1. vsk ev)

  "Minä olen hyvä paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta." Me tiedämme, että Jeesus Kristus, hyvä paimenemme, to...