lauantai 26. elokuuta 2017

Jes. 2:12-17 (12. su helluntaista, 3.vsk 1.lk)

Herran Sebaotin päivä iskee kaikkeen ylpeään ja korkeaan...
Monesti mietin, miksi se on juuri kaikkein korkein, joka kokee Jumalan tuomion? Luonnollisesti ajattelisin, että ihmisen alhaiset pyrkimykset ja halut tuomitaan, ja paras meissä saa kiitoksen. Septuaginta sanoo, että Herra iskee "korotettuun".  Kaikki, mikä näyttää olevan jotakin, pannaan matalaksi. Paavali sanoi seurakunnasta: "Mikä maailmassa on vähäpätöistä ja halveksittua, mikä ei ole yhtään mitään, sen Jumala valitsi tehdäkseen tyhjäksi sen, mikä on jotakin." (1. Kor 1:28)
Jakeen 16 "kauas merelle purjehtivat laivat" on Septuagintan mukainen käännös. Masoreettisen tekstin ilmaus tarkoittaa "sitä, mitä kauniina kaivataan" (Vulgata: quod visu pulchrum est). Tiivistäen: se, mitä ihmiset tavoittelevat, osoittautuu tyhjän veroiseksi. Sinä päivänä Herra yksin on korkea.
Sitä päivää kelpaa odottaa. Eikä pidä hermostua, jos sitä odottaessaan huomaa olevansa mitätön paskiainen. Tällä tiellä ei ole tarkoitus vakuuttua omasta erinomaisuudestaan, vaan Herrasta, joka on armollinen. incurvabitur sublimitas hominum: hieno ajattelu käpertyy kasaan. humiliabitur altitudo virorum. Vain nöyrä on todenmukainen.

Ylpeä ihminen nöyrtyy, hänen täytyy taipua, korskeat miehet vaipuvat maahan. Sinä päivänä Herra yksin on ylhäinen.
Ylpeyden synnistä tarjoaa Afrahat Persialainen Viisas raamatullisen kompendiumin:
Ylpeys ja omahyväisyys ovat vieneet monet turmioon. Ylpeytensä takia Aadamin täytyi jättää paratiisi, ja hänestä tuli tomua, käärmeenruokaa (1. Moos. 3:14). Kain surmasi veljensä ylpeydestä. "Hän säikähti ja vaeltelee maan päällä" (1. Moos 4:14). Koska Haam ylvästeli ja ivaili isäänsä, hänet kirottiin, ja hänestä tuli veljiensä orjien orja (1. Moos. 9:24). Eesau menetti ylpeytensä vuoksi esikoisoikeutensa (1. Moos 25:29-34). Koska faarao paadutti ja kohotti itsensä, hukkui hän Kaislamereen, hän ja hänen sotajoukkonsa (2. Moos. 14:27-). Koska pappi Eelin pojat korottivat itsensä kansan yläpuolelle, hylättiin heidät pappeina palvelemasta Pyhää (1. Sam. 2:12-17)
Filistealainen Goljat nöyryytettiin ja joutui häpeään, koska hän kerskaili Daavidia vastaan ja kukistui ylpeytensä takia (1. Sam 17:48-51). Abimelekia, Gideonin poikaa, joka korotti itsensä veljiensä yläpuolelle ja surmasi heidät, kohtasi hänen veljensä Jootanin kirous (Tuom. 9). Absalom, joka korotti itsensä ja otti väkivalloin itselleen kuninkuuden, ei kyennyt pitämään sitä hallussaan eikä ylpeytensä tähden menestynyt (1. Kun. 2:13-25)...Juudas, joka kavalsi Vapahtajamme, syöksyi mereen myllynkivi kaulassaan (Matt. 18:6). Kaikkien näiden ylpeys nöyryytettiin, kuten on kirjoitettu: "Ihmisen ylpeys on nöyryyttävä hänet: hän jonka henki on nöyrä, saa lisää kunniaa." (Snl. 29:23)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...