keskiviikko 16. elokuuta 2017

Jer. 6: 16-19 (11. su helluntaista, 2.vsk 1.lk)

Näin sanoo Herra. -Pysähtykä ja katsokaa, minne olette menossa, ottakaa oppia menneistä ajoista! Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan. Näin sanoin, mutta te vastasitte: "Emme kulje!"
Ensimmäinen käsky on : pysähdy! Lopeta juoksusi, touhusi, työsi ja mieti, mihin olet menossa. Mitä todella tavoittelet? Mitä siitä, mitä olet tekemässä, seuraa? Ota oppia menneistä ajoista. On "tallattu polku" (נתבות ), jota voi tarkkailla. Ei sitä välttämättä tarvitse seurata, mutta kannattaa tutkia sitä. Tie on vanha, mutta se voi olla myös ikuinen (עולם ).  Rauha eli "lepopaikka" on sellainen, johon pitää valita oikea tie ja sillä pitää myös kulkea. Ja nimenomaan tuosta kulkemisesta tässä kieltäydytään. Teoriassa siis tiedetään oikea tie, mutta sitä ei haluta noudattaa.
Minä asetin teidän turvaksenne myös vartiomiehiä ja sanoin teille: kuunnelkaa torven ääntä! Mutta te vastasitte: "Emme kuuntele!"
"Vartiomies" tarkoittaa näkijää tai profeettaa. Latinan speculatores viittaa analyyttisempään vartiotehtävään. On viisaita johtajia, kaitsijoita, oppineita, joita olisi hyvä kuulla. Mutta minähän en ole kenenkään lammas, enkä tanssi kenenkään pillin mukaan. (miten ajankohtaista: tieteellistä asiantuntemusta on enemmän kuin koskaan, mutta ihmiset valitsevat mieleisensä totuuden)
Kuulkaa nyt, kansat! Te kaikki, jotka olette koolla, pankaa merkille, mitä nyt tapahtuu.
LXX: kuulkaa kansat ja kaikki niitä paimentavat.
Kuule maa! Minä tuon onnettomuuden tälle kansalle - se on seuraus sen omista pahoista ajatuksista. Se ei ole totellut minun sanojani, ja lakini se on hylännyt.
Jumalan tuomio tapahtuu syyn ja seurauksen lakien mukaan. Meille on epäkorrektia puhua Jumalan tuomiosta, joka on seurausta ihmisten omista teoista: ekokatastrofi, terrorismi...mutta Raamattu ei epäröi puhua näin. Kansan ajatukset, חשבון, tarkoittavat laskelmointia, järkeilyä (cogitatio), ei siis mitään päähän pälkähdystä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...