keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Ps. 97:1,2,5,6,10-12 (Kirkastussunn. psalmi)

"Herra on kuningas!" Domins regnavit on paremminkin"Herra hallitsee [kuninkaana]"Se ei oll vain muodollisen tosiasian toteamista, vaan sen sanomista, että Jumala toimii ja hallitsee.
"Riemuitkoon maa, iloitkoot meren saaret ja rannat!" Se merkitsee lähetystehtävää ja kertoo myös siitä, että lähetys on nimen omaan iloon saattamista.
"Pilvi ja pimeys ympäröi häntä, hänen istuintaan kannattavat vanhurskaus ja oikeus."
Mystiikkaan taipuvaisena olen alleviivannut omasta Raamatustani vain jakeen alkuosan, joka kertoo, että Jumala on salattu, absconditus, ja ihmisen ajatusten tavoittamattomissa oleva etwas ganz Anderes, ihmisen silmälle pimeä. Mutta jakeen jälkiosa on yhtä tärkeä. Ilman sitä Jumala olisi vain arvoitus. Jumala on vanhurskas, hyvyyden luovuttamaton perusta. Kun en tajua Jumalaa ja epäilen, onko Jumalaa edes oikeasti olemassa, on hyvä muistaa VT:n sanoma siitä, että Jumala on keskellä pimeyttä (valinnut itselleen pimeän asuinsijan 2. Aik. 6:1). Mitä Jumalaa tulee, sitä pimeämmäksi kaikki käy. Se joka ei usko, sanoo että tietysti, koska siellä ei ole mitään.
Emme näe Jumalaa, mutta häne "istuimensa perustukset" niin kuin psalmi sanoo, ovat tunnettavissa: vanhurskaus (tzedek) ja oikeus (mishpat). Ne tarkoittavat paitsi moraalista tajua oikeasta ja väärästä, myös logiikan pelisääntöjä ja tajua olemassaolon mielekkyydestä. Jo se, että kyselemme niiden perään, osoittaa meille Hänet, jota emme voi nähdä.
"Vuoret sulavat kuin vaha Herran edessä, maailman hallitsijan edessä."
Tässä näkyvässä maailmassa vuoret edustavat ikuisinta ja järkkymättömintä mitä tiedämme. Siksi Jumala puhuu armostaan toisaalla: "Vaikka vuoret järkkyisivät..." Sanat "maailman hallitsija" muistuttavat että Jumala sittenkin hallitsee tätä maailmaa, vaikka saatana hallitsisi mediaa.
"Taivaat julistavat hänen vanhurskauttaan, kaikki kansat näkevät hänen kunniansa."
Verbit eivät ole futuurissa. Koko luomakunta ja kaikki kansat jo tuntevat ja palvelevat Luojaansa, mutta tiedostamattaan.
"Te, jotka rakastatte Herraa, vihatkaa pahaa!"
Jumalan oma ei voi olla moraalisesti välinpitämätön, ei voi olla pahan suhteen suvaitsevainen. On eri asia kärsiä itseensä kohdistuvaa pahaa ja rakastaa pahuuteen sotkeutunutta ihmistä, kuin olla ottamatta kantaa pahaan."Vihatkaa pahaa ja rakastakaa hyvää" (Aam. 5:15) Simppeliä, mutta siksi niin vaikeaa.
"Herra on omiensa turva, hän pelastaa heidät pahojen käsistä." "Turva" tarkoittaa että Herra vartioi heidän sielunsa tai, niin kuin v. 1913 käännös sanoo, kätkee heidän sielunsa.
"Päivä koittaa vanhurskaille, ilo niille, joiden sydän on puhdas." Se on Jumalan lupaus, joka ei voi pettää (älä katso sitä sydämesi puhtautta nyt). Ps 112:4 lupaa "Pimeydessäkin koittaa oikeamielisille valo." Mikä se valo ja ilo sitten on?
"Iloitkaa, hurskaat! Iloitkaa Herrasta, ylistäkää hänen pyhää nimeään."
Vanhurskaiden ilo on Herra yksin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...