tiistai 4. huhtikuuta 2017

Hepr. 7:27 (Palmusunn. 3.vsk 2.lk)

Hän on antanut kertakaikkisen uhrin uhratessaan itsensä.

Ἑφάπαξ. Uhri-ajatus ja sovitusoppi. Ne ovat John Spongin ja muiden mielestä vastenmielinen kehäpäätelmä, joka kertoo verenhimoisesta Jumalasta. Heprealaiskirje kertoo, että uhrien tie on nyt kuljettu loppuun. Kainin ja Abelin uhrista se alkoi. Veljesmurha kertoi senkin, ettei uskonnosta seuraa mitään hyvää. Tai että se on alku kateudelle ja vihalle. Uhri-ajatus on keskeisellä paikalla Toorassa ja monissa muissakin uskonnoissa. Se elää myös kansallisvaltioiden historiakäsityksessä (vaikka kaatuneiden muistopäivänä).
"Kertakaikkinen uhri." Jospa se tarkoittaakin, että Jumala sanoo Kristuksessa: lopettakaa tuo uhraaminen. Tämä saa luvan riittää. Ja tuota kertakaikkista uhria me muistamme viikosta toiseen - ehtoollisessa - ettemme lähtisi uudestaan uhrien tielle. Pääsiäisen lähestyessä ymmärrän, että Spongin ja kumppaneiden ajatuksissa on perää. On mielenkiintoista elää kristittynä tässä ajassa. Uskon että Jumala on suurempi kuin oppimme hänestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...