sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Matt. 3:13-17 (1. su loppiaisesta, 1.vsk ev)

Jeesuksen kastetta ei yleensä käytetä propagoimaan luterilaista kastekäsitystä. Pikemminkin baptistinen kastekäsitys perustuu siihen, että kristitty seuraa kasteelle mennessään Jeesusta, joka myös kastettiin aikuisena. Mutta tarkemmin katsottuna luterilainen lapsikaste saa perustelunsa Jeesuksen kasteesta Jordanissa.
Miksi sylilapsi, joka ei ole vielä syntiä tehnyt, tarvitsee kastetta? Jeesus oli todella synnitön, mutta hän tuli silti kastettavaksi! Johannes Kastaja yritti aloittaa keskustelua siitä, missä järjestyksessä ja millä edellytyksillä kaste pitää toimittaa, mutta Jeeus vastasi: "Älä nyt viitsi!" Luterilaisittain merkittävää ei ole kastettavan syntisyys, usko tai pyhyys, vaan Jumalan käsky ja lupaus. Teksti lupaa myös että kasteessa saadaan Pyhä Henki. Ja niin kuin Jeesukselle, Jumala sanoo jokaiselle kastetulle: "sinä olet minun rakas poikani/tyttäreni." Totta kai kaste on kutsu myös Jeesuksen seuraamiseen. Siitä muistuttaa sekin, että evankeliumissa seuraa tämän jälkeen kiusaus erämaassa. "Kaste kutsuu taisteluihin / rakkauden rintamaan, / Herran kanssa kärsimäänkin, / kunnes viha voitetaan." (Vk 442:4)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...