torstai 26. tammikuuta 2017

2. Tim. 1:7-10 (4. sunn loppiaisesta, 2.vsk, 2.lk)

Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen.
Pelkuruus on deilia, sama josta Jeesus nuhtelee opetuslapsia tyynnyttäessään myrskyn (Mt.8:26). Samasta juuresta on myös Joh 14:27 "Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon (deiliato)". Sen vastakohtana Henki määritellään kolmella sanalla dynamis, agape ja sofrosyne. Platonismissa ihmisen sielu jaettiin tuntevaan, tahtovaan ja ymmärtävään osaan. Sen kuvion sisällä Jumalan Hengen vaikutuksen voi nähdä niin, että se tekee tahdosta vahvan, herättää tunne-elämässämme rohkeutta ja kirkastaa harkintakykyämme.

Alä siis häpeä todistaa Herrastamme äkäkä häpeä minua, joka olen hänen takiaan vangittuna, vaan kärsi sinäkin vaivaa evankeliumin vuoksi. Siihen saat voimaa Jumalalta. 
To martyrion tou kyriou  ei tarkoita ainoastaan sitä, että minä todistan Herrasta, vaan myös sitä todistusta, millä hänen sanansta todistaa hänestä. Eikä mikään estä tulkitsemasta sitä niin, että Paavali sanoo olevansa "Hänen vankinsa" mystisemmin kuin vain viittauksena sen hetkiseen sosiaaliseen statukseensa. Seuraavassa luvussa Timoteusta kehotetaan: "Kärsi sinäkin vaivaa kuin Kristuksen Jeesuksen kelpo sotilas."

Hän on meidät pelastanut ja kutsunut pyhällä kutsullaan, ei meidän tekojemme perusteella, vaan oman päätöksensä ja armonsa mukaisesti, jonka hän jo ennen aikojen alkua soi meille antamalla meille Kristuksen Jeesuksen.
tämä on ehtaa paavalilaista: "Jo ennen maailman luomista hän on valinnut meidät Kristuksessa olemaan edessään pyhiä ja nuhteettomia Kristuksesta osallisina."(Ef. 1:4) "Tämän on Jumala luvannut ennen aikojen alkua, jj hän pysyy sanassaan." (Tit.1:2) "Hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta." (Tit. 3:5). Jumala on myös antanut Kristuksessa meille perintönsä, niin kuin hän oli suunnitellut ja ennalta määrännyt - hän joka saattaa kaiken tapahtumaan tahtonsa ja päätöksensä mukaisesti (Ef. 1:11) Se on valtavaa, mutta mistä sen voi tietää? Miten voin vakuuttua siitä, että se koskee minuakin? Vastaus:
ja joka nyt on tullut julki, kun meidän Vapahtajamme, Kristus Jeesus, on ilmestynyt. Hän on kukistanut kuoleman ja tuonut valoon elämän ja kuolemattomuuden lähettämällä maailmaan evankeliumin.
Ks. myös Room. 16:25-26

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...