sunnuntai 2. tammikuuta 2022

1. Kun. 8:20, 27–30 (2. su joulusta, 1.vsk 1.lk)

Mutta asuisiko Jumala maan päällä? Taivasten taivaatkaan eivät ole sinulle kyllin avarat - miten sitten tämä temppeli, jonka olen rakentanut!

Ei edes Vanhassa testamentissa todella kuvitella, että Jumalan kohtaaminen olisi sidoksissa tiettyyn paikkaan ja aikaan. Kun Salomo vihki temppelin käyttöön, hän ei väittänyt, että Jumala on temppelissä (jollakin sellaisella tavalla jolla hän ei olisi missä tahansa muualla). Pikemminkin Jumalaa pyydetään kuulemaan ihmisten rukoukset, kun he rukoilevat temppeliin päin kääntyneenä. Jumalan paikka on "taivas", joka voi olla mielikuvissa jossakin "ylhäällä", mutta tuskin edes muinaiset israelilaiset kuvittelivat, että Jumalan koordinaatit löytyisivät tähtitaivaalta.

Kristilliset sakramentit eivät myöskään ole paikkoja tai tilanteita, joihin Jumala olisi jollakin maagisella periaatteella sidottu. Vetoamme vain Jumalan lupaukseen, niin kuin Salomo teki. Tarvitsemme paikkoja ja merkkejä, koska olemme ruumiillisesti olemassaolevia olentoja.

Kirkko on erityinen paikka, joka opettaa, että jokainen paikka on Jumalan palvelemisen paikka. Sunnuntai on erityinen päivä, joka opettaa, että jokainen päivä ja jokainen hetki on Jumalan palvelemisen aika. Ehtoollinen on erityinen ateria, joka opettaa, että jokainen ateria on pyhä. Siksi kirkkoon kannattaa tulla, sillä tämä tuppaa helposti unohtumaan.

1960-luvun radikaalipiispa John T. Robinson kirjoitti:

"Jumala ei ole ensiksi tekemisissä kirkon kanssa, eikä meidän pitäisi ajatella kirkkoa Jumalan ainoana työtoverina...Kirkko on pelkästään osa maailmaa - se osa, jolla on tieto Kristuksen herruudesta maailmassa ja joka siten on valmis tuntemaan Jumalan teot maailmassa ja liittymään toimintaan hänen kanssaan. Jumalan huone ei ole kirkko vaan maailma. Kirkko on palvelija, ja palvelijan ensimmäinen tuntomerkki on, että hän asuu jonkun toisen talossa, ei omassaan."

"Mutta asuisiko Jumala maan päällä?" Septuagintan mukaan "ihmisten keskellä". Kirkkoisien mielestä tämä ei ole vain kysymys, vaan profetia. Jumala tuli kerran ihmisten keskelle, omaan maailmaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...