perjantai 17. syyskuuta 2021

Sir. 30: 21-25 (apokryfiteksti)

 Älä uppoudu murehtimaan asioita, älä kiusaa itseäsi huolia hautomalla.

Kirjaimellisesti "älä anna sieluasi murheelle", "älä tahallasi kiusaa itseäsi." Heprealainen Sirakin kirja sanoo: "älä ehtimiseen mieti syntejäsi." Jumala tietää, että ihmiselämä on täynnä murheita ja syntiä. Silti hänen tarkoituksensa on ettemme murehtisi. No minkä tähden? No sen tähden, että

Iloinen sydän pitää ihmisen hengissä, valoisa mieli lisää elinpäiviä.

Iloinen sydän on myös Vulgatan mukaan ihmiselle "aarre, joka ei vähennä hänen pyhyyttään." Hyvä huomio sekin, koska valitettavan usein kuvittelemme, että pyhä ihminen on erityisen vakava, suorastaan hapan. "Iloinen sydän pitää ihmisen terveenä, synkkä mieli kuihduttaa ruumiin" (Sananl. 17:22) on myös tieteellisesti melkoisen pätevä lause. Iloisuus, kiitollisuus ja toiveikkuus vähentää stressiä ja verenpainetta, auttaa hyvään uneen ja kaikinpuoliseen hyvinvointiin.

Muista iloita, innosta itseäsi ja pidä murheet itsestäsi loitolla. Murehtimiseen on moni kuollut, eikä huolten kantamisesta ole hyötyä.

Itsemyötätunto on verraten uusi sana suomen kielessä, mutta jo Sirak tunsi sen. Vulgatan mukaan "armahda sieluasi Jumalan mieliksi ja ole tyytyväinen." Jumalaa ei miellytä siis itsemme ruoskiminen (ei edes henkinen sellainen). απατα tarkoittaa "nauti elämästä". Jos se luetaankin αγαπα, silloin se kääntyy: "rakasta omaa elämääsi". Se, että huolten kantamisesta ei ole mitään hyötyä, olisi syytä useammin muistaa. Mistä olet oppinut sen, että huolestuneen näköisenä oleminen olisi viisaan ja vastuullisen ihmisen merkki?

Kateus ja katkeruus vähentävät elinpäiviä, huolet vanhentavat ihmisen ennen aikojaan.

Edellä sanotun kääntöpuoli. Murehtiminen ei tee ihmiselle hyvää, ja kateus vie kalatkin vedestä. Huolehtimisesta ei ole ollut kenellekään hyötyä, päinvastoin se on pilannut monen elämän. Pahantuulisuus lyhentää elämääsi, pitäisi lukea jokaisen sosiaalisen median etusivulla. Iloisuus pidentää elämää - ja tekee sen elämisen arvoiseksi.

Iloinen ihminen aterioi hyvillä mielin ja pitää arvossa ruokiaan.

"Syö siis leipäsi iloiten ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo kauan sitten Jumala on hyväksynyt nuo tekosi." (Saarn. 9:7) Iloinen ihminen, jolla on oikea asenne, nauttii ruoasta oikein. Kuten Paavali sanoo: "Kaikki, mitä Jumala on luonut, on hyvää, eikä siitä tarvitse hylätä mitään, kun se otetaan kiittäen vastaan."(1. Tim. 4:4) Heprealainen Sirakin kirja lukee vähän toisin: "Levollinen uni on herkkuja parempaa, hyvin nukkunut nauttii ruoastaan." Totta sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ef. 1: 17-23 (6. su pääisiäisestä, 3.vsk. 2.lk)

Minä rukoilen, että Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala, kirkkauden Isä, antaisi teille viisauden ja näkemisen hengen, niin että oppisitte ...