torstai 20. kesäkuuta 2019

Saarn. 3:11 (Kolminaisuudenpäivä, vanha evankeliumikirja)

Kaiken hän on alun alkaen tehnyt hyväksi ja asettanut iäti jatkumaan, mutta ihminen ei käsitä Jumalan tekoja, ei niiden alkua eikä loppua.

Entisessä evankeliumikirjassa tämä oli kolminaisuudenpäivän VT:n teksti. Nyt se on piilotettu niihin loppusyksyn sunnuntaipäiviin, joita vietetään jos vietetään. Kenties nykyisen Raamatun käännöksen käyttöönotto merkitsi myös sitä, että tämän kohdan yhteys Kolminaisuuteen katkesi. Sen vanha sanamuoto vihjasi nimittäin siihen, että ihminen on imago Trinitatis.

Jotenkin ajattelen, että raamatunkäännöskomitealle on sattunut erityisen epäesteettinen sessio tätä kääntäessä, kun se on vaihtanut sanan "kauniisti" muotoon "hyväksi." Ei se nyt varsinaisesti väärin ole, mutta useimmat muut käännökset puhuvat tässä kohtaa nimenomaan kauneudesta.

"Asettanut iäti jatkumaan" on komitean ikioma tulkinta. Heprean sana עולָם  tarkoittaa joko "ikuisuus" tai "maailma". Sen Jumala on asettanut ihmisten sydämiin. Mahdolliset lukutavat ovat nähdäkseni seuraavat:

"Myös iankaikkisuuden hän on asettanut heidän sydämiinsä", kuten vanha käännös sanoi. Se tarkoittaa, että ihminen on iankaikkisuusolento, josta Augustinus jo sanoi, että sydämeni on levoton, kunnes se löytää levon Sinussa. Tai niin kuin Kierkegaard sanoi: jos ihmisessä ei olisi jotain ikuista, ihminen ei kykenisi olemaan edes epätoivoinen. Yhtä kaikki, meidän sisimmässämme Jumalan syvyys huutaa syvyydellemme.

Toinen vaihtoehto on lukea: "Koska Jumala on asettanut maailman [rakkauden] ihmisen sydämeen, ihminen ei käsitä Jumalan tekoja." Se on ymmärrettävä selitys sille, miksi Jumala on ihmismielelle niin käsittämätön. Välissä on koko luomakunta, joka kylläkin viittaa Jumalaan, mutta samalla kätkee Hänet meiltä. "Sokaistuneena omassa itsessämme olevasta jumalankuvasta, sanoo Krysostomoksen liturgia. Ihmisen väistämätön maailmallisuus ei ole Saarnaajan mielestä sinänsä paha asia, kunhan ihminen muistaa rajansa - sen, ettei hän käsitä Jumalan tekojen alkua eikä loppua.

Sitä en osaa sanoa, mitä pitäisi ajatella nykyruotsinnoksesta, jonka mukaan "Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds verk från början till slut."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...