torstai 15. marraskuuta 2018

Mal. 3:18 (Valv..sunn. 2.vsk 1.lk)

Te näette jälleen eron vanhurskaan ja jumalattoman välillä.
Te näette, kuka on palvellut Jumalaa ja kuka ei ole häntä palvellut.

Todellisuudessa, jossa nyt elämme, ehdottomien moraalisten arvioiden esittäminen on vaikeaa. Vasta ajan kuluessa paljastuu, mikä oli oikea ratkaisu. Aina ei edes sittenkään. Stalinin uhrit ovat saaneet muistomerkkinsä, vaikka he olivat aikoinaan täysin suojattomia. Mutta on myös vääryyksiä, jotka jäävät ikuisesti oikaisematta, joita eivät edes historiankirjat tule tuntemaan. Siksi Jumala lupaa, että tulee päivä, jolloin selviää, kuka on häntä palvellut ja kuka ei.

Brittiläinen uskonnonfilosofi John Hick kehitteli eskatologisen verifikaation käsitteen. Hick esittää vertauksen kahdesta miehestä, jotka ovat yhdessä matkalla. Toinen heistä on sitä mieltä, että tie vie taivaalliseen kaupunkiin. Toinen taas ajattelee, että se ei johda mihinkään. Miehet kohtaavat monenlaisia kohtaloita, joita uskova mies pitää taivaallisen kaupungin kuninkaan lähettäminä  koettelemuksina tai apuna, vaikka toinen ei näe niissä mitään tarkoitusta. Kokemukset matkan yksityiskohdista ovat täsmälleen samat, vain odotukset matkan päämäärästä ovat erilaiset. Vasta perille saavuttuaan miehet voivat todeta, kumpi oli oikeassa. Käy ilmi, että näkemykset ovat olleet totuusväittämiä, eivät vain makuasioita tai tuntemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...