tiistai 28. marraskuuta 2017

1. Adventti, evankeliumisynopsis

JEESUS RATSASTAA JERUSALEMIIN

Kun Jeesus oli lähestymässä Jerusalemia, hän lähetti kaksi opetuslasta edellään ja sanoi, että edessä olevasta kylästä löytyisi aasintamma ja varsa. Ja se varsa oli sellainen, jonka selässä ei yksikään ihminen ollut vielä istunut (Mk/Lk). Siltä varalta että aasin omistaja kysyisi, Jeesus käski sanoa, että "Herra tarvitsee sitä", mutta lähettää sen kohta takaisin (Mt/Mk). Vasta myöhemmin opetuslapset ymmärsivät (Jh) että tämä aasilla ratsastaminen oli jo profeetta Sakarjan kautta ennustettu:
"Iloitse, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem! Katso kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa." (Sak. 9:9)
Ja opetuslapset tekivät niin kuin Jeesus oli sanonut. He toivat varsan (ja tamman, Mt) Jeesuksen luo ja laittoivat vaatteita sen päälle, ja Jeesus istui sen selkään.
Suuri kansanjoukko, joka oli saapunut juhlille (Jh), tai suurin osa siitä (Mt) tai ainakin monet (Mk) tai koko opetuslasten joukko (Lk) otti palmupuun oksia (Jh), oksia (Mt), lehviä (Mk) ja vaatteita (syn.) ja levittivät niitä tielle. He huusivat:
"Hoosianna (Daavidin pojalle, Mt). Siunattu olkoon hän joka tulee Herran nimeen. (Israelin, Jh) (Kuningas Herran nimessä, Lk). (Siunattu olkoon isämme Daavidin valtakunta, joka tulee, Mk), (Rauha taivaassa ja kunnia, Lk). Hoosianna korkeuksissa!"
Tästä fariseukset äkämystyivät ja sanoivat: "Katsokaa nyt, koko maailma juoksee hänen perässään" (Jh) jotkut sanoivat Jeesukselle: "Kiellä opetuslapsiasi!" Mutta Jeesus vastasi: jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat (Lk)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...