sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Ps. 127:1,2 (16. su helluntaista, 1.vsk 1.lk)

Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan näkevät rakentajat vaivaa. Jos Herra ei kaupunkia vartioi, turhaan vartija valvoo.
Mitä tämä tarkoittaa? Että mitä teetkin, olennaista on, toimiiko Jumala kauttasi. Jos ei toimi, toimit turhaan (lat. frustra). Mistä sen sitten voi tietää? Luterilaisen kutsumusajattelun mukaan jokainen kunnollinen työ tai opiskelu on jumalanpalvelusta. Jumalan hyvä tahto tapahtuu ihmisten ponnistelujen kautta tuotannossa, kaupassa, tutkimuksessa jne. Voit tulla siitä tietoiseksi avautumalla sille todellisuudelle, että et ole lainkaan niin tärkeä tekijä kuin kuvittelet olevasi: olet riippuvainen menneiden sukupolvien työstä, työtovereistasi ja niistä, joita sinä ajattelet auttavasi - joille kuvittelet olevasi pelkän "antajan" asemassa. Jos lakkaisit toimimasta, vaurio korjautuisi varsin pian. Muista tämä, niin opit myös seuraavan:
Turhaan te nousette varhain, turhaan valvotte myöhään ja raadatte leipänne tähden.
Yhtä lailla Herra antaa omilleen, vaikka he nukkuisivat.
Turha on "syödä epäjumalien leipää murheella" (Vulgata). Työ asetettiin syntiinlankeemuksessa ihmiselle kiroukseksi, mutta uskossa Vapahtajaan - ei Orjuuttajaan - se voi vielä olla siunaus. Siunauksesta työssä onkin kysymys, eikä raadannasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Joh. 15:12-15 (4. su pääsiäisestä, 3.vsk ev)

Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että ant...