torstai 15. kesäkuuta 2017

Luuk. 16: 19-31 (2. su helluntaista, 1.vsk ev)

"Talon sisällä rikas mies pukeutui ylellisesti ja juhli railakkaasti joka päivä. Talon ulkopuolella köyhä mies makasi täynnä paiseita ja kerjäsi tähteitä rikkaan miehen pöydältä.
Köyhä mies kuoli ja vietiin Abrahamin helmaan. Rikas mies kuoli ja vietiin alas Hadeksen kauhuihin.
Rikas mies pyysi Abrahamia lähettämään köyhän miehen auttamaan häntä, mutta Abraham vastasi: Kerran sinulla oli kaikki ja hänellä ei mitään. Nyt hänellä on kaikki ja sinulla ei mitään, ja teidän välillänne on ylittämätön kuilu."

Tällaisen alkumuodon John Dominic Crossan näkee tällä kertomuksella. Kertomus kuvailee rikkaan miehen (jolle varhaiskristillisessä kirjallisuudessa joskus annetaan myös nimi Dives) ja köyhän miehen välisen kohtalon täydellistä vastakohtaisuutta. Ammottava kuilu heidän välillään tässä maailmassa vertautuu toiseen kuiluun tulevassa. Tarina ei muuten kerro, että rikas olisi jotenkin paha ja Lasarus hyveellinen ihminen. Sanotaan vain, että tämän ajan omistuksista ja omistamattomuuksista tulee tuolla puolen omistamattomuutta ja omistamista (tai osaa ja osattomuutta). Crossan neuvoo kuuntelemaan tämän evankeliumin vuoropuheluna yleisön kanssa, joka koostuu lähinnä köyhistä ihmisistä. Niin päästään lähelle alkuperäistä kontekstia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

2.Moos. 17:8-13 (5. su pääsiäisestä, 3.vsk 1.lk)

  Kun Mooseksen kädet väsyivät, Aaron ja Hur ottivat kiven hänen istuimekseen. Sitten he kannattelivat hänen käsiään kummaltakin puolen, nii...